Екоминистърът Емил Димитров направи първа копка на рекултивация на старото

...
Екоминистърът Емил Димитров направи първа копка на рекултивация на старото
Коментари Харесай

Екоминистърът направи първа копка на рекултивацията на старото сметище на Бобов дол

Екоминистърът Емил Димитров направи първа копка на рекултивация на остарялото общинско бунище на град Бобов дол. Проектът се финансира с 878 304 лева по европрограмата "Околна среда (ОПОС) 2014-2020 ".

"Много се веселя на такива моменти, тъй като на процедура България заплаща три пъти за тези депа – веднъж да се закрият, повторно да се изградят нови районни системи за ръководство на отпадъците и трети път – за рекултивация на старите сметища ", съобщи министър Димитров.

Депата, които не дават отговор на актуалните условия, са предмет на процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз по отношение на решение на Съда на Европейския съюз от 16.07.2015 година Такова е и закритото хранилище на Община Бобов дол, която е пряк бенефициент по процедура "Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз ".

По тази процедура, с общ показателен бюджет от 120 млн. лева, от поканените 56 общини са подадени 55 планови оферти.

Проектът е за рекултивация на остарялото общинско бунище на Бобов дол в землището на града, което не дава отговор на актуалните екологични условия. Разположено е на територията на остаряла кариера и се е експлоатирало от 1974 година Този за техническа рекултивация планува съществуващите боклуци да се съберат на територията на парцела, да се оформи устойчиво тяло, да се обезпечи отклоняване и мониторинг на подпочвените води и да се сътвори опция за последващото прилагане на терена за пасбище и мера.

С реализацията на плана ще се обезпечи запазване на атмосферния въздух, ограничение замърсяването на повърхностните води и надзор на процесите в тялото на отпадъците. След приключването на техническата рекултивация на сметището ще се извърши и биологична рекултивация.

Министерството на околната среда и водите подкрепя общините в осъществяване на отговорностите им за закриване и рекултивация на старите общински депа, които не дават отговор на нoрмативните условия, както и за създаване на нови районни системи за ръководство на отпадъците.

Допълнително, вследствие на подхванатите дейни дейности от страна на Министерство на околната среда и водите, от държавния бюджет за 2019 година са обезпечени 70 млн. лева за финансиране на планове на общините за рекултивация на общински депа за неопасни боклуци, които не дават отговор на нормативните условия. Финансирането се прави посредством Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР