Екип от японски изследователи, е установил, че съществува синхрон между

...
Екип от японски изследователи, е установил, че съществува синхрон между
Коментари Харесай

Изумително: Гълфстрийм и Курошио действат в синхрон!

Екип от японски откриватели, е открил, че съществува синхрон сред атлантическото течение Гълфстрийм и тихоокеанското Курошио, съобщи phys.org.

В своя отчет, оповестен в списанието Science, учените разказват връзката сред двете океански течения, базирайки се на проучване, което се основава на анализиране на 10-годишни метеорологични сателитни данни.

Както знаем Гълфстрийм е океанско течение, което стартира в Мексиканския залив и продължама около южния завършек на Флорида. След това следва източното крайбрежие на Съединени американски щати, преди да се сблъска с теченията в Северния Атлантически океан. Курошио е сходен вид течение, което тече южно от Япония в Източнокитайско море, до момента в който не се сблъска с по-северното течение Ояшио. Предишни проучвания демонстрират, че и двете течения въздействат мощно върху метеорологичните условия в северното полукълбо - да вземем за пример огромни стихии, които нормално пораждат на местата, където се срещат по-студени течения.

В това ново проучване учените са открили, че двете течения са синхронизирани.

За да научат повече за допустима връзка сред двете течения, откривателите са събрали и проучили голямо количество метеорологични данни и са основали модели, с цел да покажат по какъв начин двете системи се повлияят една от друга.

Те разкрили, че западните потоци носят сила от двете течения по целия свят. Тъй като топлината от Курошио се придвижва в атмосферата, да вземем за пример там, където се среща с Ояшио, се генерират стихии, които се движат от запад на изток - чак до северните елементи на Тихия океан. Тогава реактивният поток придвижва тази сила през континенталната част на Съединени американски щати, чак до Атлантическия океан. Там той се сблъсква с топлината, пренасяна в атмосферата от потока Гълфстрийм, до момента в който се сблъска с Лабрадорското течение.

Големите дистанции допускат, че би лишило доста време силата от едното течение да окаже въздействие върху другото. Но крайният резултат, показващ синхрона сред двете течения е изобретение, което отсега нататък може да направи по-точна прогнозата за времето в северното полукълбо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР