Екип на израелското правителство ще започне разследване на промени в

...
Екип на израелското правителство ще започне разследване на промени в
Коментари Харесай

Израел започва разследване на разкритията за ''Пегас''

Екип на израелското държавно управление ще стартира следствие на промени в политиките си за кибер износа след разкритията за софтуера ``Пегас`` на NSO, предава в. ``Гардиън``, базирайки се на израелски медии. Те оповестяват, че държавното управление на страната основава работна група за ръководство на последствията от разкритията по отношение на софтуера, продаван от компанията на властнически държавни управления.

Екипът, включващ представители на министерствата на защитата, правораздаването, външното министерство, военното разузнаване и Мосад, е подготвен да организира следствие дали са нужни ``промени в политиката`` във връзка с кибер износа. Това става след дипломатически напън върху Израел поради опасения, че държавното управление е разрешило злоупотреби от страна на репресивни страни, като е предоставило лиценз за експорт на шпионския програмен продукт ``Пегас``. Има и доста въпроси по отношение на това дали израелските разследващи организации са имали достъп до информация, събрана от клиентите на NSO, което както Израел, по този начин и компанията за наблюдаване изрично отхвърлят.

Министърът на защитата Бени Ганц съобщи във вторник, че Израел сега изследва разкритията по отношение на ``Пегас``. ``Одобряваме износа на кибер артикули единствено за държавни управления и единствено за законна употреба``, сподели той в тирада на киберконференция в университета в Тел Авив. ``Държавите, които купуват тези системи, би трябвало да дават отговор на изискванията за ползване``, безапелационен е той.

Страховете са съсредоточени и към това по какъв начин разкритията ще повлияят и на други израелски компании, както и на бъдещето на израелската промишленост за кибер оръжия.

Разследване, направено от в. ``Гардиън`` и редица международни медии откри, че NSO има тесни връзки с израелската страна и през 2017 година получава позволение да продаде хакерски принадлежности на Саудитска Арабия при договорка на стойност най-малко 55 милиона $.

Десетте страни, за които се допуска, че употребяват технологията имат търговски връзки с Израел или дипломатически връзки, които са се подобрили през последните години. NSO отхвърля да удостовери или отхвърли на кои държавни управления продава технологията си, само че декларира, че тя се употребява единствено за деликатно тествани военни, разследващи и правоприлагащи организации.

---

Сред хората, чиито номера се появяват в листата с лица, определени от държавните управления на клиентите на NSO Group, едно име се откроява с особена подигравка, написа в. ``Гаридън``. Това е Павел Дуров, софтуерният милиардер, роден в Русия, който построи репутацията си, създавайки приложение за известия, за което се твърдеше, че няма по какъв начин да бъде хакнато. Представлявал е интерес за Обединените арабски емирства.

36-годишният Дуров е създател на приложението Telegram, което има повече от половин милиард консуматори. Telegram предлага шифровани известия, а потребителите могат да създадат ``канали`` за бързо разпространяване на информация измежду почитателите. Приложението е известно измежду тези, които желаят да избегнат дългата ръка на държавните управления, без значение дали са нарушители, терористи или протестиращи, които се борят с властнически режими.

Без съдебна експертиза на телефона на Дуров не е допустимо да се каже дали е имало опит за инсталиране на зловредния програмен продукт на устройството. Източник на NSO уточни, че Дуров не е бил цел на ОАЕ. Компанията упорства, че фактът, че даден номер се е появил в листата, по никакъв метод не е индикатор за това дали този номер е определен за наблюдаване благодарение на софтуера ``Пегас``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР