Екип археолози са открили в Гватемала две гробници от Цивилизацията

...
Екип археолози са открили в Гватемала две гробници от Цивилизацията
Коментари Харесай

Тайни гробници на маите разкриват артефакти от мистериозните Змийски царе

Екип археолози са разкрили в Гватемала две гробници от Цивилизацията на маите, построени през 650-700 година и по знамение избегнали плячкосване. Гробниците се намират в руините на античния град Холмул, на 482 км северно от столицата Гватемала, оповестява The Guardian.

Едната от гробниците съставлява сводеста камера, вградена в пирамида. В нея откривателите са разкрили мистериозен артефакт от династията, която учените назовават Змийски царе поради змийската емблема.

В тази гробница археолозите са намерили скелет на човек на междинна възраст, чиито зъби са инкрустирани с нефрит по обичая на царските особи на маите, както и издълбан човешки пищял, който евентуално е принадлежал на предшественик на заровения или на заложник.

На входа на гробницата са изобразени петима владетели на маите, само че археолозите считат, че откритите остатъци не принадлежат на някого от тях. Освен това откритите произведения от керамика сочат, че той е живял много по-късно от тяхното ръководство.

 Реконструирана панорама към Холмул във финалната фаза от класическия интервал. © Picasa/image by J Gonzalez, PACUNAM Реконструирана панорама към Холмул във финалната фаза от класическия интервал.
© Picasa/image by J Gonzalez, PACUNAM

Втората гробница е открита в обособена пирамида и нейните две камери, които очевидно са били дворцови стаи, са превърнати в гробница.

Там откривателите са намерили кости на човек на междинна възраст, огромна зидана скамейка, произведения от керамика, кост и нефрит, в това число огърлица с изображение на Бога Слънце, която археологът Франсиско Естрада-Бели назовава „ доста рядка и първа огромна находка от този тип “.

Учените се надяват, че находките ще им оказват помощ да схванат повече за епохата на така наречен Змийски царе, които съгласно експертите са управлявали най-голямото и могъщо царство за цялата история на цивилизацията на маите.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР