Ежегодният регионален празник Маскарадни игри“ ще започне в 10 часа

...
Ежегодният регионален празник Маскарадни игри“ ще започне в 10 часа
Коментари Харесай

Маскарадните игри в Младово започват в събота

Ежегодният районен празник „ Маскарадни игри “ ще стартира в 10 часа на 9 март, събота, в сливенското село Младово. Самодейни сформира ще показват присъщи традиции от сезонната и фамилна обредност, измежду които „ Васильовден – Камили “, „ Кукувден “, „ Джаркане на стрели и взимане на амнистия “, „ Заораване и засяване “, „ Сирни заговезни “. Организатори са Община Сливен, кметството и НЧ „ Христо Ботев 1929 “ в обитаемото място.

Празникът има конкурсен темперамент. Представянето на съставите ще бъде оценено от жури с ръководител доцент доктор Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към Българска академия на науките и членове – Добринка Славова, организатор в отдел „ Етнография “ в РИМ „ Д-р Симеон Табаков “ и Динка Славова, етнограф. Всички групи ще получат сувенир и диплом за присъединяване, а за класиралите се на първо, второ и трето място са планувани парични награди.

Събитието е обичайно в календара на Община Сливен. Целта е да се подтикват изследванията на маскарадната обредност, да се запазят и разпространяват локалните и районните обичаи. Населеното място, което е хазаин на празника, се сменя всяка година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР