Ефекти от войната в Украйна Бюджет и финансиМВФ очаква фалита

...
Ефекти от войната в Украйна Бюджет и финансиМВФ очаква фалита
Коментари Харесай

Войната в Украйна изправя автомобилните компании пред нови проблеми

Ефекти от войната в Украйна Бюджет и финансиМВФ чака банкрута на РусияКомпанииBILLA стопира продажбата на съветски артикули в България
Гигантите в производството на коли, в това число Volkswagen и BMW, се пробват да намерят различни източници на жизненоважни елементи, създавани в Украйна. Индустрията търси други възможности от далечни страни, като Китай и Мексико, защото нашествието на Русия стопира поточните линии и прекъсва комплицираните вериги на доставки, оповестява Reuters.

Търсенето на нови снабдители е най-новото предизвикателство пред автомобилната промишленост, която към този момент се сблъска челно с покачващите се цени на металите, електрическата енергия, проблемите с веригите на доставки около пандемията и дефицита на полупроводници.

Боевете в Украйна в този момент нарушават производството на кабели, от които приблизително във всеки автомобил се употребяват към 5 км. Уникални за всеки модел, транспортните средства не могат да се създават без тях.

В резултат на това международният авто производител Volkswagen и съперникът BMW понижиха производството и краткотрайно затвориха някои поточни линии, до момента в който Mercedes-Benz предизвести, че същите проблеми ще ги застигнат доста скоро.

Audi съобщи, че цялата група Volkswagen работи, с цел да накара огромните снабдители да реалокират своето украинско произвеждане на кабелни снопове на други места или да намерят различни снабдители, в това число в Източна Европа, Северна Африка, Мексико и " евентуално " Китай.

Ние от години работим сполучливо с разнообразни снабдители от тези райони за нашите модели. Възможно е да вземем за пример доставчиците да разделят производството в няколко разнообразни местоположения “, показват от компанията.

BMW също по този начин съобщи, че е в " интензивни договаряния " с снабдители за намиране на различни източници на части. Производителят на коли Stellantis съобщи, че към този момент е намерил различен снабдител някъде в Европа, като отхвърля да уточни къде тъкмо.

Ник Клайн, вицепрезидент на световната логистична компания OEC Group, споделя, че производителите на коли, които са разчитали на Украйна, ще би трябвало да работят бързо и да се приспособяват към новата действителност.

Ще би трябвало да поръчват доста по-рано, тъй като ще се сблъскват със закъснения. Производителите на коли ще се състезават един против различен за едни и същи източници “, споделя Клайн.
Защо войната в Украйна оказва такова въздействие?
Западна Украйна, със своята евтина, висококвалифицирана работна мощ и непосредственост до европейските заводи за коли и благосъстояние от първични материали, се трансформира в главен индустриален център за кабелни снопове, като японската Fujikura и френската Nexans са измежду тези, които създават там.

Някои производители, като Fujikura, стопираха напълно украинското произвеждане след нашествието, до момента в който други работят с понижен потенциал. Нито Fujikura, нито Nexans дадоха отговор на претенции за коментар по отношение на проектите им.

Преместването на производството в други евтини пазари с динамична промишленост за кабелни снопове, като Румъния, Сърбия или Тунис, включва закупуване на ново съоръжение за увеличение на потенциала на заводите, чието инсталиране обаче може да отнеме месеци.

Според източници от промишлеността снабдители и производители на коли разискват кой ще заплати сметката. Автомобилните производители настойчиво не показват имената на своите снабдители.

Някои производители на кабелни снопове в Украйна, като Kromberg & Schubert, японските Yazaki и Leoni, към този момент имат различни фабрики в други страни. Leoni отхвърли да разяснява проектите си, а K&S и Yazaki не дадоха отговор на претенции за коментар.

Въпреки това към момента има приток на доставки от Украйна, въпреки и намалял. Производител на кабелни снопове в западната част на страната, който пожела анонимност заради опасения за сигурността на служащите, споделя, че част от производството продължава денем, тъй като заводът е затворен през нощта заради полицейски час.

Някои транспортни компании доставят кабелни снопове на юг през границата с Румъния, тъй като към този момент бойните дейности не са достигнали този район, споделя Клайн от OEC Group. Това скоро може да се промени.

Броят на водачите на камиони, които желаят да карат по тези направления, до момента в който войната продължава, ще понижава от ден на ден. Ще има миг, в който няма да можете да транспортирате нищо безвредно от там “, показва Клайн.

Изправени пред нарушена световна верига на доставки, европейските производители на коли се нуждаят от допустимо най-вече снабдители на части. Според Клайн обаче това е съвсем невероятно в сегашната обстановка.

„ В момента фирмите не могат да си намерят снабдители, само че не могат и да подсигурят превозването на части поради обстановката в страната ", разяснява Клайн.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР