Едва наскоро прогърмя откриването на гравитационните вълни, предсказани от Айнщайн

...
Едва наскоро прогърмя откриването на гравитационните вълни, предсказани от Айнщайн
Коментари Харесай

Гравитацията е музика (ВИДЕО)

Едва неотдавна прогърмя откриването на гравитационните талази, предсказани от Айнщайн преди 100 години, и английски композитор е трансформирал тези гравитационни талази в музика.

Произведението се назовава „ Черна дупка 5.0 “ и несъмнено си коства да се чуе.

Артър Джефс, композитор на групата Penguin Cafe, в съдействие с физика Самая Нисанке, е основал музикално произведение, наречено „ Black Hole 5.0 “ учредено на гравитационните талази. За тази цел са употребявани записи, получени от лазерно-интерферометричната гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO), уловили гравитационните талази.

Композиторът е употребявал компютърна аудиопрограма и е наложил лична музика върху получените от обсерваторията звуци. За партията Джефс е взел графика на сигналите и ги е преобразувал в общоприетия формат за обмяна на данни сред музикални принадлежности MIDI.

„ Ако ги разтегнете (графиките на сигналите), ще получите други талази в тях. С помощта на компютър може просто да се наблюдава формата на вълните – по този начин съм получил мелодията “, разяснява самят създател.

Повече думи са непотребни, остава единствено да чуем резултата:

Как в действителност наподобява сливането на черни дупки показва идната симулация, основана „ по претекстове “ на сензационното изобретение в обсерваторията LIGO. На видеото сливането на двете черни дупки в една може да се види в занимателен кадър, само че в действителността това се е случило за 1/3 от секундата.

Две въртящи се една към друга дупки, изобразени на фона на звезди, прахуляк и газ, с помощта на своята колосална гравитация работят като гравитационни лещи, изкривявайки светлината зад тях, формирайки по този начин наречените пръстени на Айнщайн.

Невидимите гравитационни талази се образуват, когато солидни обекти се сливат бързо.

Сигналът от сливането на черните дупки е регистриран от LIGO на 14 септември 2015 година благодарение на два детектора в Ливингстън и Ханфорд. Събитието е получило обозначението GW150914 и е резултат от сливането на две черни дупки с маса 36 и 29 слънчеви маси в един обект с обща маса 62 слънчеви.

Събитието се е случило на разстояние 1,3 милиарда светлинни години от нас. За десетки от секундата е излъчена сила, еквивалентна на 3 слънчеви маси, преобразувана в силата на гравитационни талази.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР