Едва ли светът ще може да забрави скоро ужасяващата пандемия

...
Едва ли светът ще може да забрави скоро ужасяващата пандемия
Коментари Харесай

Парите говорят, а тихият лукс шепти: Културните трендове на годината

Едва ли светът ще може да не помни скоро ужасяващата пандемия от Covid-19, само че 2023 година е годината, в която Световната здравна организация разгласи, че инфекцията към този момент не е " изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение ".

Освободени от страха, локдауните и насилствените ограничавания, хората започнаха да харчат спестяванията си за прекарвания, което се оказа добра вест за изкуството, модата и културата. Секторът реагира по креативен метод, създавайки нови трендове и трендове.

CNN oбобщава кои от тях превзеха духа на времето през последните 12 месеца.

Who run the world? Girls

Двигателят на културната стопанска система задвижиха две от най-успешните дами в музикалната промишленост: Бионсе и Тейлър Суифт.

Турнето " The Eras Tour " на втората стана първото с доходи от над 1 милиард $.

Търсенето на билети беше толкоз огромно, че уредниците в Сингапур да вземем за пример, оповестиха, че над 22 милиона души са се записали за предварителната продажба, а повече от един милион са чакали на онлайн опашка.

Глобалната полуда катапултира 34-годишната изпълнителка във вселената на в мегазвездите и даже провокира чуване в Конгреса на Съединени американски щати по отношение на неналичието на конкуренция в промишлеността за продажба на билети, откакто Ticketmaster не съумя да обработи поръчките за билети.

Турнето на Суифт промени туристическата промишленост, като хотелите изпитаха внезапно повишаване на търсенето, а самолетните компании прибавиха спомагателни места към датите на концертите ѝ.

Междувременно турнето на Бионсе " Ренесанс " добави повече от 4,5 милиарда $ към стопанската система на Съединени американски щати, съгласно разбор на разноските от изследователската компания QuestionPro.

Икономист от датската банка Danske упрекна звездата, че е съдействала за инфлационните проблеми на Швеция, откакто решението ѝ за 56 концерта в Стокхолм докара до внезапно повишение на цените на хотелите и заведенията за хранене в града.

" Барбенхаймер " разруши боксофисите

" Барби " на Грета Гъруиг отприщи покупателната дарба на дамите, които съставляваха почти две трети от публиката на кино лентата.

Едновременната премиера на " Опенхаймер " на Universal Pictures докара до огромно съревнование сред студията (или до взаимноизгодна рекламна кампания) и до „ пробуждане “ на американските киномани.

Яркият контрастност сред дръзкия феминистки взор към розовия свят на Барби и потресаващата история на бащата на атомната бомба въодушеви някои от най-хубавите мемета, смешки и пародии на годината, както и предизвикването " Барбенхаймер ", при което киноманите се пробваха да гледат филмите един след различен в един ден.

Феноменът трансформира и двата кино лентата във вайръл сензации и сътвори звук, който докара до повече от 2,3 милиарда $ доходи в международния бокс офис, а " Барби " стана най-касовият филм в 100-годишната история на Warner Bros.

Най-големите фешън конгломерати станаха още по-големи

Конгломератите управляват големи елементи от стилната промишленост и през тази година продължиха да стягат хватката си върху пазара на първокласни артикули, който възлиза на 1,6 трилиона $.

Според данните от март 2023 година на Savigny Luxury Index, общ пазарен показател за премерване, оповестен от групата за ръководство на благосъстоянието Savigny Partners, LVMH, Kering и Richemont имат общо 62% от пазара на първокласна мода.

Това лято компанията майка на Coach и Kate Spade - Tapestry се сля със притежателя на Versace и Michael Kors - Capri в договорка за 8,5 милиарда $.

Междувременно LVMH, която има Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior и Fendi, наред с доста други, стана първата европейска компания, чиято пазарна стойност надвиши 500 милиарда $ през април.

В другия завършек на пазара действителността на ръководството на самостоятелни фешън марки от висок клас се усещаше все по-мрачна, като самофинансиращите се дизайнери бяха изправени пред яростна конкуренция, а младите, приети в сектора гении се оказаха неспособни да поддържат своите марки.

Парите приказват, а " тихият разкош " шепти

2023 година беше оповестена за годината на " тихия разкош ".

Идеята, че благосъстоянието би трябвало да шепти, а не да крещи, беше отразена в нов тип обикновен начин на живот - на стилните сцени и отвън тях, който оповестява за статута на дадена персона без потребността от крещящи лога или открита проява на финансово положение.

Сериалът на HBO " Наследници " спомогна за извеждането на напред във времето на наклонността, като ултрабогатите персонажи постоянно избираха изчистени дрехи и тоалети.

Стилният, само че неугледен дрешник на Гуинет Палтроу в правосъдната зала също провокира повече заглавия в медиите, в сравнение с ски случаят, за който звездата беше подложена на правосъден развой.

Prada показа новата си сбирка мъжки дрехи като " преосмисляне на простите неща ", а паметната дизайнерка Фийби Фило започва дълго чакания си едноименен лейбъл с дебютна сбирка, отличаваща се със сдържана грациозност.

Навсякъде другаде наклонността, която не трябва да се бърка с минимализма, обгръща часовници, аксесоари и даже хотели (като новият Chopard в сърцето на Париж).

Стачките сковаха Холивуд – и аления килим

В продължение на съвсем четири месеца Холивуд стачкуваше, защото актьорите упорстваха за увеличение на възнагражденията, които внезапно понижиха в ерата на стрийминг услугите. Бюрото за трудова статистика на Съединени американски щати заяви, че предходната година актьорите са получавали приблизително по 27,73 $ на час и означи, че на доста от тях не се заплаща целогодишно.

Сценаристите също стачкуваха, което докара до прекъсване на кино и телевизионни продукции.

Церемониите по връчване на награди бяха понижени или отсрочени, което докара до извънредно неенергично отразяване на алените килими. И въпреки това да беше неприятна вест за гримьорите и стилистите на звезди, които изгубиха главен източник на приходите си, тя даде опция на инфлуенсърите и моделите да влязат в светлината на прожекторите, освободена от филмовите звезди.

През ноември профсъюзът на актьорите SAG-AFTRA най-сетне реализира съглашение с огромните студия. То ще изтече през май 2026 година и включва нарастване на заплатите, по-дългосрочна претовареност, по-добри компенсации, гаранции за авторските права и отбрана против потреблението на изкуствен интелект от страна на студията - различен главен противоречив въпрос както за актьорите, по този начин и за сценаристите.

AI – кошмарът на създателите

Сценаристите и актьорите не са единствените, които се тормозят, че изкуственият разсъдък излага на риск препитанието им.

Автори като Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам се причислиха към групов иск против OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, заявявайки, че тя е употребила творби, предпазени с авторски права, до момента в който е обучавала системите си да основават реакции, по-близки до човешките.

Над 10 000 създатели, измежду които Джеймс Патерсън, Роксан Гей и Маргарет Атууд, също подписаха отворено писмо, в което приканиха водачите в региона на изкуствения разсъдък да получават единодушие от създателите, когато употребяват техни творби за образование на огромни езикови модели и да ги компенсират заслужено за това.

Други области също се сблъскаха с конкуренцията на новите технологии - през април изображение, генерирано от AI завоюва Световната премия за снимка на Sony.

Но доста създатели прегърнаха капацитета на разработките - от първия японски комикс за манга, генериран от изкуствен интелект, до цели фешън сбирки, основани благодарение на технологията.

NFT доближи ново дъно

Ако трагичното повишаване и намаляване на цените на NFT беше измежду най-големите истории на 2022 година, тази година предложи по-отрезвяващи дълготрайни действителности за запалянковците на токени.

През април вложителите осъдиха основателите на Bored Ape NFTs, Yuga Labs и други, за " подвеждащо " промотиране на токените и изкуствено завишаване на цените им. (По това време компанията съобщи пред CNN, че изказванията са " изцяло неоснователни или в действителност голословни " ).

Футболната звезда Кристиано Роналдо също е изправен пред групов иск на стойност 1 милиарда $ поради популяризирането на криптоборсата Binance, в това число продажбата на NFT на самия него.

Федерално жури в Ню Йорк откри, че NFT версиите на известните чанти Birkin на Hermes нарушават правата върху комерсиалната марка на първокласната къща.

С повишението на цените на Биткойн през последните месеци обаче някои криптоанализатори показаха вяра, че " зимата на NFT " може би най-сетне е към своя край.

Тиари, транссексуални, " Мис Вселена "

Независимо какво място заема състезанието " Мис Вселена " в актуалната ера, тазгодишният провокира повече полемики, в сравнение с който и да е различен напоследък.

Като победа за приобщаването на ЛГБТ в състезанието за първи път участваха две транссексуални дами – Марина Мачете и Рики Коле бяха определени да показват надлежно Португалия и Нидерландия.

Триумфът се трансформира в разтърсване единствено няколко дни преди финала в Салвадор, когато притежателят на " Мис Вселена ", JKN Global Group, подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност.

Мътни води за аукционните къщи

На тазгодишните търгове бяха препоръчани някои скъпи предмети, въпреки че единствено два от тях доближиха свещената деветцифрена сума: Шедьовърът на Пикасо, озаглавен " Femme à la montre ", който доближи повече от 139 млн. $ и се трансформира във втората най-ценна творба на испанския художник, продавана в миналото на търг и последният портрет на Густав Климт, който стана най-скъпото произведение на изкуството, продавано в миналото на европейски търг, когато доближи равностойността на 108 млн. $ в Лондон.

Като цяло обаче продажбите бяха слаби. Christie's да вземем за пример регистрира спад с 2,2 милиарда $ по отношение на 2023 година, а Philips означи спад от съвсем 40% през първата половина на годината в съпоставяне със същия интервал на предходната.

Подобно на музеите, аукционните къщи също се сблъскват с инспекции за произхода на предметите, които минават през вратите им.

През септември Christie's анулира продажбата на бижута, благосъстоятелност на починалата милиардерка Хайди Хортен, откакто еврейски правозащитни групи и организации за отбрана на човешките права показаха опасения, че брачният партньор ѝ е натрупал фамилното им благосъстояние посредством придобиване на еврейски заводи, продадени под напън в нацистка Германия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР