Едва ли има някой, който да не е чувал за

...
Едва ли има някой, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Откъде идва традицията да се чупят чинии

Едва ли има някой, който да не е чувал за традицията по време на забава в гръцките таверни да се чупят чинии. И това през днешния ден се счита за израз на извънредно удовлетворение и за проява, че вечерта е повече от занимателна.

Всъщност в предишното чупенето на чинии е имало друго значение. То е представлявало по-скоро жертвоприношение пред боговете за да ги умилостиви.

Традицията да се чупят чинии е гръцка и се е прилагала в действителност по време на празненства. Смята се, че празнуващите започвали да чупят чинии, с цел да заблудят боговете, че се случва нещо неприятно. По този метод трябвало да избегнат наказване от тях за това, че им е прекомерно радостно. Гърците, сходно на други нации, били на мнение, че доста хубаво не е на хубаво.

Затова жертвали съдовете за сервиране на храна в името на това хората да не понесат някакви други вреди заради прекомерната им веселба. Трясъкът от счупено е задоволително мощен и стряскащ. Затова те били уверени, че е задоволителен, с цел да възвърне салдото.

 Чинии се чупят в гръцките таверни

Освен това този акт на чупене напомнял на присъстващите за преходността на нещата и на живота. Звукът от счупената керамика един тип „ прибирал хората на земята “, напомняйки им да не се главозамайват прекомерно, а да помнят, че всяко нещо има начало и край.

Друга паралелна доктрина свързва чупенето на чинии с изложение на тъга при загубата на близки. Има доказателства, че това е практикувано на погребални церемонии. Връзката е разумна, защото и през днешния ден умишленото чупене на домашен съдове или други движимости се счита като израз на мощен яд, изтичане на гняв, тъга, изтощение.

В по-късни времена първичният смисъл на трошенето на чинии бил сменен с различен. Преди няколко епохи обичаят почнал да се възприема като знак на благосъстояние и имотност. Колкото повече чинии били счупени, толкоз по-богати били празнуващите. Щом можели да счупят чиниите единствено след едно хранене и незабавно да ги заменят с други, значи били хора с чудесно финансово положение.

 Традицията за чупене на чинии

Днес в чупенето на чинии по време на тържество надали се влага никоя от тези хрумвания. Обичаят е общопризнат по-скоро като традиция, съпровождаща веселбите в гръцките таверни. И фактически символизира огромното наслаждение от протичането на вечерта.

За благополучие чиниите също не са това, което са били. За задачата се употребяват по-евтини гипсови съдове, основани особено за трошене. Отломките от тях също са относително по-безопасни за присъстващите, в сравнение с тези на керамичните.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР