Едва 8% от хоспитализираните пациенти с коронавирус са имали бактериална

...
Едва 8% от хоспитализираните пациенти с коронавирус са имали бактериална
Коментари Харесай

Едва 8% от пациентите с COVID-19 са имали бактериална инфекция, но 72% са лекувани с антибиотици |

Едва 8% от приетите в болница пациенти с ковид са имали бактериална или лигавична зараза, само че все пак 72% от признатите в болница са лекувани с антибиотици. Това демонстрира изследване за използването на антибиотици в няколко европейски страни, направено от СЗО.

Резултатите съобщи доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, на конференция във връзка Световната седмица отдадена на осведомеността за антимикробната устойчивост и COVID-19.

Той посочи още, че в другите страни самолечението с антибиотици варира от 0 до 46%, като се следи наклонност на повишаване с увеличение на разпространяването на коронавирусната зараза. Данните от изследването сочат, че 79 до 96% от употребявалите антибиотици през последните седем дни са декларирали, че нямат ковид, едвам 8% от запитаните са съобщили, че са имали тежко протичащо заболяване от COVID-19.

Анализите на СЗО демонстрират, че тези лекарства се употребяват по-скоро за профилактика на инфекцията и в доста малко случаи, когато са в действителност нужни. Д-р Сила посочи, че в България се създава народен проект за деяние против антимикробната устойчивост, който би могъл да сведе непотребната приложимост на антибиотици до най-малко.

Доц. Ангел Кунчев: По приложимост на една от групите евтини антибиотици сме преди всичко в Европа

" Нашите лечебни заведения лекуват с най-евтините антибиотици, налични за всеобщо прилагане, вследствие на което за една от групите лекарства сме преди всичко по приложимост. Страшното е, че разликата сред нас и вторите е 8 пъти. Болниците употребяват по стопански аргументи най-евтиния антибиотик и в следствие ще се лишим от него поради основана устойчивост. Още по-голям проблем има в извънболничната помощ, хората всеобщо се самолекуват, изключително в този момент в изискванията на пандемия ", сподели той.

Ако ви предпишат антибиотик за 7 дни, само че го спрете след 4-ия, вие към този момент работите за пораждане на антимикробна устойчивост, предизвести основният държавен здравен контрольор.

По думите му Националният проект за деяние против антимикробната устойчивост не се неглижира, само че в правенето му вземат участие 20 институции, които би трябвало да свършат своята част от подготовката, по тази причина е било поискано в къси периоди да показват най-малко финансовата част.

Доц. Кунчев опроверга изказванията, че хората с хронични болести са подценени в изискванията на пандемия и съобщи, че никой, нуждаещ се от лекуване, няма да бъде върнат. Той разяснява и ваксиналното покритие против грип като изясни, че в някои фамилни практики слагането на безвъзмездни ваксини необяснимо се забавя, макар че тази година са обезпечени 50% повече противогрипни ваксини, с цел да се ваксинират хората над 65 година

Проф. Асена Сербезова: Не допускайте да се лекувате по телефона или от обществените мрежи

Всеки втори хронично болен взема медикаментите си погрешно, установи проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. Тя акцентира и свръхупотребата на антибиотици в последните седмици, довела до недостиг на медикаментите в аптеките. Проф. Сербезова предложи да се приема цялостния курс на лекуване с антибиотик, когато е назначен след  обзор от експерти, да се съблюдават напътствията за предпазване, да се четат листовките, при нежелани реакции да се осведомят съответните органи и да не се пият антибиотици, изписани на различен.

" Виждали сме предписания с по три антибиотика за лекуване на ковид, предписани за прекомерно дълъг интервал от време ", разяснява тя и добави, че не трябва да има матрица в изписването на медикаментите, тъй като лекуването би трябвало да е индивидуализирано, съгласно стадия на болестта и съпътстващите заболявания на всеки.

" Не допускайте да се лекувате по телефона или в обществените мрежи ", моли ръководителят на фармацевтичния съюз.

Проф. Сербезова посочи, че е нужна законодателна смяна, с цел да могат истинските медикаменти да бъдат заменяни с генерични, каквато е всеобщата процедура в Европа. И сега лекарите могат да предписват генерично лекарство, само че не го вършат, посочи тя.

По мотив недостига на някои лекарства в аптечната мрежа тя заяви, че казусът ще се разисква на среща в здравното министерство. 

Във връзка с противогрипните ваксини и неналичието им в аптеките тя даде образец с нелоялна процедура на търговец на едро, от който аптека може да закупи 10 противогрипни ваксини, в случай че напазарува за още 2000 лева

" Това не е морално ", сподели проф. Сербезова и предизвести да не се купуват медикаменти по интернет , защото няма никаква гаранция, че това е същият медикамент, нито че е съхраняван вярно.

Европейският район е с най-голям брой случаи на ковид сега, наклонността евентуално ще се задържи. хубавото е, че има единствено изолирани случаи на грип, разяснява доктор Скендер Сила.

Той заяви, че съгласно прогнози на специалисти от СЗО-Европа  носенето на маски до пролетта може да избави 264 000 души. Представителят на организацията в България акцентира, че е от изключително значение е да се укрепи системата за следене на контактните лица, слагането под карантина и изолирането на инфектираните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР