Парвовирусът, който причини смъртта на дете на 3 г. и

...
Парвовирусът, който причини смъртта на дете на 3 г. и
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Парвовирусът, който уби дете в Солун, е в България

Парвовирусът, който аргументи гибелта на дете на 3 година и половина в Солун, бушува и у нас. По данни на завеждащия референтната лаборатория в Националния център доктор Стефка Иванова случаите на парвовирус са се нараснали неведнъж през последния месец. Това разгласи пред Lupa.bg микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

 „ Лабораторна диагностика на парвовирозата се слага в Националния център по заразни и паразитни заболявания от времето, когато аз го управлявах. Инфекцията не е нова и е доста добре позната на експертите от Националния център. Parvavirus B19 e единственият парвовирус, който визира хората, всички други парвовируси са предмет на ветеринарната патология, защото най-често провокират болести у животните ”, изясни проф. доктор Кантарджиев.

 „ По данни на завеждащия реферетната лаборатория в Националния център случаите на парвовирус са се нараснали неведнъж през последния месец. Парвовирусът е присъщ с това, че се кара един път в живота и имунитетът е доста дълготраен. Нарича се още „ Пета болест ”, защото е петата по периодичност шарка. Характерен за него е обривът по лицето, само че е вероятен той да е и по цялото тяло ”, изясни специалистът.

 „ През последните 2 години в западноевропейските страни имаше напролет и лятото доста случаи на парвавирус. В нашата страна тогава не се демонстрираше по този начин бурно. Сега обаче по данни на завеждащия лабораторията доктор Стефка Иванова случаите са се нараснали. Много рядко като при други вирусни инфекции парвовирусът може да аргументи инфектиране на сърцето – миокардит. От него доста рядко настава съдбовен край. Това се е случило и с 3-годишното дете в Солун, което е умряло. Не би трябвало обаче да се основава суматоха, значима е хигиена на ръцете и когато някой е с парвавироза да не сяда на първия ред по кината и да не потегля по аптеките за медикаменти ”, поучава проф. Тодор Кантарджиев.

Преди дни Националната организация за обществено здраве подаде сигнал до медицинските асоциации в Гърция за растеж на болестите с парвовирус измежду децата в детските градини в Солун. Дете на 3 години и половина умря, откакто разви миокардит при болест с парвовирус В19. Заразени са 11 деца на възраст бежду 3 и 5 години.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР