Едва 4 от 22 закона, нужни са отпускането на втория

...
Едва 4 от 22 закона, нужни са отпускането на втория
Коментари Харесай

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана -

Едва 4 от 22 закона, нужни са отпущането на втория транш от парите по Плана за възобновяване и резистентност, са влезнали в Народното събрание към днешна дата, сподели инспекция на OFFNews. 

Преди три седмици, след няколко провалени съвещания поради липса на кворум (демонстрация на мощ на така наречен ново мнозинство), Народно събрание одобри Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове. Благодарение само на този един закон България ще получи стабилен транш от парите - 2,6 милиарда лв.. Предстои настояването за погашение на сумата да бъде импортирано в Европейска комисия. Заради процедурата, включваща одит и надзор, парите ще получим най-рано през есента, като не се чака да има проблеми с този първи транш. 

Днес от МФ в известие до медиите оповестиха, че преди да изпратят настояването до Европейска комисия Народно събрание би трябвало да ратифицира Финансовото съглашение с Комисията, подписано на 4 юли 2022 година, както и да бъдат финализирани Оперативните договорености, които са механически документ, уточняващ метода на верифициране на постигнатите резултати. Очаква се още тази седмица България да завърши договарянията по този документ с Европейска комисия и формалното им утвърждение да стане в границите на месец юли (eдин от най-кратките периоди, за договаряне на документа с всички страни членки).

И в случай че първият транш е съвсем сигурен, то не по този начин стоят нещата с втория, ограниченията по който би трябвало да са изпълнени до края на годината. Сумата на втория пакет е по-малка - 724 039 480 евро. (България контракти по-голям първи транш поради пропуснатите предплатени заплащания, от които другите европейски страни се възползваха - б.а.) Тези пари обаче могат да попаднат в клопката на политическите игри, защото приемането им зависи от 66 промени и 22 закона, които е невероятно да бъдат признати без работещ парламент. 

Политическата рецесия слага под въпрос освен приемането на тези закони, само че и цялостното осъществяване на Плана за възобновяване в период, което пък би ни лишило от европейските средства, които в изискванията на икономическа рецесия биха били " глътка въздух " и " свежа кръв " за българската стопанска система, както се показват представители от Политическа партия.

Ако въпросните 22 законопроекта не станат факт до края на годината, то няма да има и траншове. При връщането на първия мандат за сформиране на държавно управление от Асен Василев президентът Румен Радев прикани в Народно събрание да бъдат импортирани оптимално доста от готовите текстове по ПВУ. Ако Радев обаче не забави връчването на мандатите, то и бързането не би могло да обезпечи задоволително време за приемането на част от текстовете. Според опозицията новите избори са наложителни и провеждането на такива няма да попречи на усвояването на средствата от Европейски Съюз. Нещо повече, от ГЕРБ декларират, че щели да влизат в зала, в случай че законите ще се гласоподават. Преди това текстовете би трябвало да минат в комисии, съвещанията на които обаче се неодобряват от новото болшинство.

Кои са тези 22 закона и на какъв стадий са те?

Промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове :

Целта на измененията е да се ускори директното присъединяване на органите на районно и локално ниво в ръководството на средствата от Европейски Съюз посредством усилване на тяхната роля при създаването и осъществяването на интегрирани териториални тактики и планове. Това значи, че районните и локалните органи би трябвало да дават отговор за изпълнението на  стратегическите документи на равнище районно обмисляне и за предварителния асортимент на планове на локално ниво, които да бъдат финансирани със средства от Европейски Съюз. Тази мярка е обвързана с първото заплащане. Крайният период за законопроекта е юни 2022 година Законопроектът е признат. Той е обвързван с първото заплащане.

1. ЗИД на Закона за чужденците

Промяната касае потребността от приемане на Наредба за реда и условията за издаване и лишаване на Стартъп виза, която е предмет на основен стадий в ПВУ. Законопроектът е в Народно събрание.

2. Промени в Закона за публичните поръчки:

Целта е понижаване на договарянето на публични поръчки (без обявление) и на поръчките единствено с една оферта. Според измененията най-малко един път годишно следва да се изготвя отчет по осъществяването на поръчките. Трябва да бъде засилен предварителния и последващия надзор от страна на виновните институции. Въвеждат се и наказания за нарушителите на разпоредбите, за което също следва постоянно да постъпват отчети. Според промените повторното възлагане на подизпълнители се не разрешава. Вече подписаните инхаус контракти следва да се разгласяват, както и постоянно да се регистрират заплащанията по тях.

Крайният период за тази промяна е декември 2022 година Законопроектът е на фаза публично разискване .

3. Промени в Закона за етажната благосъстоятелност:

С промените се улеснява вземането на решения от притежателите на обособени обекти в многофамилни здания посредством понижаване на прага, нужен за подкрепяне на обновяването на здания. Освен това се улеснява кандидатстването за групови заеми от страна на етажната благосъстоятелност посредством разкриване на взаимна банкова сметка на името на етажната благосъстоятелност.

Крайният период е септември 2022 година Работата по текстовете продължава.

4. Промени в Закона за енергетиката:

Премахване на отговорностите за квоти за „ Национална електрическа компания “ ЕАД (НЕК) и преустановяване на ролята ѝ на публичен снабдител. Забрана на дълготрайните контракти, като да вземем за пример съглашения за изкупуване на електрическа енергия или други сходни съглашения със същия или равносилен предмет или резултат, като се изключи тези за електрическа енергия от възобновими източници или подписани на енергийната борса. При приключване или предварително преустановяване на настоящи съглашения за изкупуване на електрическа енергия централите, които са се възползвали от такива съглашения, не би трябвало да получават нова държавна помощ за подкрепяне на производството на електрическа енергия от въглища; 2. реформират балансиращия пазар на електрическа енергия най-късно до 31 декември 2022 година

Крайният период е септември 2022 година  Работата продължава в Министерството на енергетиката.

5. Промени в Закона за енергетиката:  С промените на Закона за енергетиката и последващите подзаконови актове се регламентира определението за „ енергийна беднотия “ и се откриват критериите за установяване на семействата в състояние на енергийна беднотия и уязвимите консуматори. При промените би трябвало да се вземат поради критериите, изброени в Директива (ЕС) 2019/944: ниски приходи, високи разноски за сила като дял от наличните приходи и ниска енергийна успеваемост.

Крайният период е декември 2022 г.  Работата продължава в Министерството на енергетиката.

6. Промени в Закона за енергетиката:

Влизане в действие на промените в Закона за енергетиката и подзаконовите актове, с цел да се даде опция за метод на финансиране на усъвършенствания на енергийната успеваемост, като се употребява сметката за комунални услуги като средство за погасяване. Механизмът не разрешава финансиране на газови котли като опция за замяна на отоплителни системи с мазут.

Крайният период е декември 2022 година Работата продължава в Министерството на енергетиката.

7. Промени в Закона за водите, Закона за енергетиката и Закона за концесиите:

С измененията се премахват главните спънки, посочени в пътната карта за развиването на геотермалната сила като възобновим енергиен източник; гарантират, че няма замърсяване на подземните води и водните повърхности както по време на геотермалните енергийни изследвания, по този начин и по време на употребата на инсталацията.

Крайният период е декември 2022 година Работата по текстовете продължава в отрасловите министерства .

8. Законова наредба, указваща влизането в действие на промените в националната законодателна рамка:

Измененията в съответните законови или подзаконови актове, в това число актовете на националния регулатор, отстраняват пречките пред инсталирането и свързването към мрежата на уреди за сила от възобновими източници, като да вземем за пример усъвършенстване на процедурите за издаване на позволения.

Крайният период е декември 2022 г.  Работата продължава в Министерството на енергетиката .

9. Законова наредба, указваща влизането в действие на промените:

Измененията в съответните законови или подзаконови актове отстраняват пречките, вкарват характерна регулаторна и подкрепяща рамка за построяването, свързването и употребата на уреди за предпазване на електрическа енергия.

Крайният период е декември 2022 г.  Работата продължава в Министерството на енергетиката.

10. Доклад за сюжетите и рекомендации и утвърждение от Народното събрание на пътна карта за индиферентност във връзка с климата:

Правителството показва на Народното събрание предложение за последователно прекратяване на потреблението на въглища въз основа на отчета за сюжетите и рекомендациите, създадени от Комисията за енергиен преход. Освен това Народно събрание би трябвало да приеме пътна карта за реализиране на индиферентност във връзка с климата въз основа на отчета и рекомендациите, показани от държавното управление.

Крайният период е септември 2022 година Необходима е резолюция на Народно събрание.

11. Промени в Закона за биологичното многообразие:

Въвежда условието за основаване на структури за ръководство на мрежата „ Натура 2000 “ на национално и районно ниво и за създаване на проекти за ръководство на мрежата. Заложено е още всички предпазени зони да се ръководят въз основа на документи за обмисляне, в които се дефинират характерни за зоната природозащитни цели и ограничения.

Крайният период е септември 2022 година Работата по текстовете продължава.

12. Влизане в действие на законодателните промени за промяна на Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество:

Крайният период е септември 2022 г.  Законопроектът за промяната в КПКОНПИ е импортиран в Народно събрание , само че не е обсъждан. Миналата сряда новото болшинство бойкотира съвещанието на парламентарната правна комисия. Очаква се втори опит тази седмица.

13. Влизане в действие на промени на нормативната уредба по отношение на подаването на сигнали за нередности:

Изграждане на поверителни вътрешни и външни канали за подаване на сигнали за нередности и корупция; създаване на механизми за инспекция на подадените сигнали; обезпечаване на ограничения за отбрана и ограничения за поддръжка на лицата, които подават сигнали за нарушения; обезпечаване на противоположна информация и гласност за резултатите от осъществените инспекции по сигнали. Предвижда се още промени в правната наредба на закононарушенията засегнатост и клюка в Наказателния кодекс. 

Крайният период за приемането на промените в Наказателен кодекс е септември 2022 г.  Общественото разискване завърши, следва текстовете да бъдат гласувани от Министерски съвет.

14. Промени в Търговския закон:

Влизане в действие на промените на Търговския закон за транспониране на Директива (ЕС) 2019/1023. Тя планува въвеждане на принадлежности за ранно предизвестие, улесняване на откриването и протичането на производствата по неплатежоспособност и преструктуриране, задължения на шефовете при възможност от несъстоятелност, правни гаранции, че при вписване на търговски сдружения търговците записват действителни адреси за ръководство, както и по-строго контролиране на специалността на синдиците.

Краен период - септември 2022 година Законопроектът е на фаза публично разискване. 

15. Закон за неплатежоспособност на физическите лица:

Въвежда се производства по неплатежоспособност на физическите лица, които включват погасителен проект, разпродажба на имуществото, както и произвеждане по неплатежоспособност при липса на приходи и имущество на физическите лица. 

Крайният период е септември 2022 година Работата по текстовете продължава в правосъдното министерство.

16. Промени в Търговския закон:

Въвеждане на нова правна форма на комерсиално сдружение, която разрешава потреблението на по-гъвкави принадлежности за насърчаване на стопанска активност, в това число контракти за придобиване, варианти за чиновници (option pools), конвертируеми заеми, права на присъединение в продажбата на акции (tag-along) или на наложително присъединение към продажбата на акции на сдружение (drag along) и изменчив капитал.  

Крайният период е декември 2022 година  Законопроектът е в Народно събрание.

17. Промени в Закона за правната помощ:

Разширяване на типовете безвъзмездна правна помощ и освобождението от правосъдни такси на лицата, на които е предоставена правна помощ. 

Крайният период е декември 2022 година  Работата по текстовете завърши в края на юни.

18. Влизане в действие на законодателните промени в съответните правни актове за въвеждането на наложителна правосъдна медиация по някои цивилен и търговски разногласия:

Медиацията се прави в центровете за медиация към съдилищата и техните териториални отделения. Промените уреждат устройството и активността на тези центрове и статута на чиновниците в тях, с цел да работят те по идентичен метод, както и процедурата за асортимент на посредници. За тази цел се променят Законът за правосъдната власт, Правилникът за администрацията на съдилищата и Класификаторът на длъжностите в администрацията на съдилищата. Освен това се одобряват Наредба за устройството на центровете за медиация към съдилищата и Наредба за асортимент и надзор върху активността на посредниците в центровете за медиация към съдилищата.  

Крайният период е декември 2022 година  Работата по текстовете продължава.

19. Промени в Закона за електронното ръководство:

Създаването на всички регистри за електронни услуги..

Крайният период е септември 2022 година  Общественото разискване завърши преди два дни - 10 юли

20. Промени в Закона за кадастъра и имотния указател:

Промяна в изискванията за наличието на имотните партиди в поземления указател и процесът по основаването им въз основа на съществуващите персонални партиди, както и се прецизират отговорностите на съдиите по вписванията и на Агенцията по вписванията в процеса по основаване на имотните партиди в регистъра.

Крайният период е септември 2022 година Законопроектът е импортиран в Народно събрание.

21. Промени в Закона за пощенските услуги:

В пунктовете на Български пощи би трябвало да стартират да се дават разнообразни административни услуги, както и да има инспекция на електронната идентификация. Освен това в пощите би трябвало да се дават и медицински диагностични услуги.

Реформата би трябвало да е реалност до септември 2022 година Работата по текстовете продължава в отрасловите министерства.

22. Промени в Закона за поощряване на заетостта:

Според измененията младежите над 16 години ще могат да съчетават професионалното образование с присъединяване в курс. Ще могат да се удостоверяват придобитите по неофициален път или посредством самообразование професионални умения. Освен това образованието би трябвало да стане по-гъвкаво - повече онлайн благоприятни условия за учене.

Крайният период е декември 2022 година Законопроектът е признат . Това е единственият признат ЗИД, касаещ второто заплащане.

* Справката е направена по данни на Министерството на финансите, което дава отговор и за европейските средства.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР