Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна

...
Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна
Коментари Харесай

„Тагесшпигел” описа патилата и мизерията на нашите гурбетчии в Германия

Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна стая или мазе на Берлин коства най-малко 200 евро. На идващите от Балканите претенденти за работа в Германия това е добре известно. Предполага се, че в Берлин има към 75 здания, в които обитават мигрантите от България, Румъния и Македония – съвсем постоянно незаконно.

Ужасяваща бедност
В просторен репортаж от берлинския квартал Нойкьолн вестник „ Тагесшпигел” хвърля взор към една от тези мизерни дупки на ужасяваща бедност, в които живеят хора от Източна Европа. В съответния случай става дума за постройка, в която преди се е помещавала администрацията на една застрахователна компания. Тя обаче от дълго време се е изнесла, а на нейно място се е настанила нищетата, написа БГНЕС.

Огромните пространства, служили едно време за офиси, в този момент са отгоре-отгоре заградени с шперплат, тук-там са прокарани незаконни тръби за вода и кабели за ток, на всички места има следи от плъхове, а по голия стоманобетонен под на пространствата са ситуирани дървени рамки с матраци за спане. В един ъгъл има дребна готварска ниша.

Пет години след отварянето на немския трудов пазар над половин милион българи и румънци са намерили работа в Германия – т.е. доста повече от тези 150 000 мигранти, които са взимали обществени помощи от немската страна, сочат данните на Федералната организация по труда.

Като жители на Европейски Съюз българите от 2014 година насам имат право да живеят за по шест месеца в друга европейска страна – да вземем за пример в Германия. Трайно обаче те могат да останат единствено в случай че имат работа или съответно заричане за работно място, разяснява изданието.

„ Без значение дали са българи, румънци, унгарци или жители на някогашна Югославия – за доста роми демократичните промени донесоха не независимост, а мизерия”, установи по-нататък „ Тагесшпигел”.

Как се печели от мизерията на другите
Мнозина от тези, които изгубиха опция за прехранване в родината си, пробват шанса си в Германия, въпреки и от време на време да стават обект на трудова употреба и даже изнудване. В репортажа на „ Тагесшпигел” се споделя, че „ бизнесът, печелещ от мизерията, се развива добре в съвсем всички огромни немски градове – в някои случаи в продължение на години.

От постройката в Нойкьолн, която публично се води благосъстоятелност на вложител от Сърбия, той изкарва по 250 евро от всеки матрак за спане. При 23-ма жители сега това прави месечна облага от 5 750 евро, а като се приспаднат парите за ток, вода, битови боклуци и материални разноски, му остават чисти към 4 500 евро на месец.

Става дума за пари в брой, върху които не се заплаща никакъв налог. Знае се, че притежателят има и други здания в Берлин – неговата строителна компания работи на някои реномирани обекти, разяснява “Тагесшпигел”.

Под 8 евро на час, само че удовлетворени
Мизерстващите източноевропейци обаче работят за жълти стотинки по градежи или като чистачи на компании. Настанените в руината в Нойкьолн взимат по 7 до най-много 8 евро на час, до момента в който наложителната минимална отплата в Германия възлиза на 9,35 евро/час, а за общите строителни служащи тя е даже 12,55 евро на час.

Въпреки това източноевропейците са удовлетворени и не желаят да изгубят работата си. В родните им страни ги чака доста по-голяма беднотия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР