Едно от най-популярните нови брашна сред потребителите е това от

...
Едно от най-популярните нови брашна сред потребителите е това от
Коментари Харесай

Брашното от лупина - предимства и кулинарна употреба

Едно от най-популярните нови брашна измежду потребителите е това от лупина. Направено е от мелене на зърна лупина, които се отличават с високо наличие на протеини и ниско наличие на въглехидрати.

Лупината, от която се създава брашното, е растение от семейство Бобови, което вирее в региона на Средиземно море, а също и в Южна Америка. Бобчетата се употребяват по традиция като ядка, само че се мелят и на брашно.

За приемането на брашно от лупина семената се почистват, с цел да се в профил твърдата черупка, и се препичат, след което се смилат тънко. Така се получава сладкото брашно от лупина. То не съдържа нишесте, за разлика от доста други ядливи бобови растения, само че пък присъщите за бобовите протеини и фибри участват и в лупиновото брашно.

Ползите за здравето от това брашно се дефинират от неговия хранителен състав. Той включва следните детайли в 100 грама брашно:

- 1400 килокалории;

- 7 грама мазнини, от които 3 грама наситени;

- 13 грама въглехидрати, от които захарите са 3 грама;

- 32 грама фибри;

 приложимост на брашното от лупина

- 39 грама белтъчини;

- 0. 038 грама сол.

Заради неповторимия си състав от макронутриенти, неналичието на нишесте и глутен, брашното от лупина е новата звезда в здравословното хранене. С опити е потвърдено, че единствено след година приложимост това брашно води до обилни усъвършенствания на редица здравословни индикатори, свързани със сърдечните болести и диабета.

Заради съдържащите се влакнини това брашно е потребно за чревното здраве, както и за контролиране на тежестта, тъй като резервират дълго чувството за задоволеност. Витамините от група В, магнезият, калият, калцият, желязото, цинкът и фосфорът в състава му, имат благотворно въздействие върху работата на органите и системите в тялото.

Зърната на лупината са сходни на фъстъчените, по тази причина при алергия към фъстъци би трябвало да се заобикаля и лупиновото брашно. При сензитивен корем и неприятно асимилиране на питателните субстанции също е добре да се заобикаля лупината.

Тъй като брашното от лупина има безпристрастен усет, то е уместно за разнообразна приложимост. То е пухкаво и по-малко компактно от други безглутенови брашна, по тази причина е добра концепция за храни при кето диета и вегетариански предписания.

В кулинарията може да замести сполучливо други артикули за втвърдяване на супи и сосове, за добавка към шейкове и смутита, или като сурогат на яйцата в разнообразни печива. Традиционно лупината овкусява ферментирали храни, печива и сосове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР