Едно от най-апетитните мезета за всякакви поводи са домашно приготвените

...
Едно от най-апетитните мезета за всякакви поводи са домашно приготвените
Коментари Харесай

Домашните суджуци се правят с майсторлък

Едно от най-апетитните мезета за всевъзможни мотиви са домашно приготвените суджуци и луканки. Те могат да бъдат приготвени и от разнообразни на тип подготвени наденици, само че с цел да сте сигурни за състава им, е добре да си ги приготвите сами.

Вече споделихме с вас неповторими предписания като тези за Домашен суджук, Горнооряховски суджук, Бански суджук, Копривщенска луканка, Смядовска луканка, както и още безчет не по-малко апетитни домашни мезенца.

Ето няколко елементарни предписания по какъв начин да угодите на вкусовите си рецептори или да смаете Вашите посетители със собственоръчно приготвени суджуци.

Свински суджук

 Домашен суджук

Те се подготвят от към 3 кг полутлъсто свинско месо, което може или да бъде смляно с месомелачка или по-трудният, само че по-вкусен вид - да бъде скълцано. На по този начин получилата се локална маса прибавете 65 г сол, 25 г черен пипер и към 10 г счукан бахар. Това са естествените грамажи, само че откакто омесите добре всичко, можете още веднъж да го пробвате и в случай че е належащо, да добавите още нещо, с цел да пасне изцяло на усета Ви.

Всичко това се оставя да престои едно денонощие. След като изтече нужното време, вземете локалната плънка и я напълнете в добре измити свински вътрешности, като на всеки 10 см ги усуквате, да се образуват обособени суджучета. Те се поставят на проветриво място, с цел да изсъхнат и с цел да са годни за приложимост.

Свински суджуци с чесън

Те също се подготвят с към 3 кг смляно или скълцано свинско месо, само че към тях се прибавя и 500 г ситно нарязана сланина, 80 г сол, 2 счукани глави чесън, малко червен пипер, 4 г селитра, 3- 4 счукани карамфилчета и непълна чаена чаша вода.

Всичко това се смесва доста добре и се оставя да престои 1 нощ. После сместа се цялостни в свински суджуци, които да са с дължина от към 20 см, и се оставят да съхнат на проветриво място. След като са подготвени, могат да бъдат опушени, само че не е наложително. В домашни условия опушването става във фурна, включена на 60 градуса, и се опушва най-малко 5- 6 часа.

 Суджуци

Ловджийски суджук

Ловджийският суджук се подготвя от 4 кг смляно или скълцано свинско и говеждо месо (приблизително на идентични части) и 1 кг нарязана на ситно сланина. Всичко се смесва доста добре и към по този начин получена локална примес се прибавят 120 г сол, 15 г счукан черен пипер, 5 г селитра, 20 г счукана захар и 3 г червен пипер.

Всичко това още веднъж се омесва и се цялостни в почистени свински чревца. Отново се отделят едно от друго посредством извъртане. За да придобият присъщата форма на ловен суджук, би трябвало да ги поставите на масата и върху тях да сложите дъска с тежест, с цел да могат да се сплескат леко.

Така престояват 2 дни, след което са окачват на проветриво място. Времето на сушенето зависи доста от климатичните условия, само че в множеството случаи 4-5 дни са задоволителни. След това се опушват и са подготвени за консумация

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР