Едно 17-годишно момче записа преди по-малко от 24 часа името

...
Едно 17-годишно момче записа преди по-малко от 24 часа името
Коментари Харесай


Едно 17-годишно момче записа преди по-малко от 24 часа името си в книгата на рекордите на Гинес

Едно 17-годишно момче записа преди по-малко от 24 часа името си в книгата на върховете на Гинес и в историята на авиацията. Мак Ръдърфорд направи околосветско странствуване, тръгвайки преди пет месеца от България, а в сряда вечер кацна още веднъж на наша земя, подобрявайки два международни върха.  

Мак се приземи на едно малко летище до радомирското село Кондофрей.

Той стартира това премеждие на 16 и го завърши, когато навърши 17 години. Тийнейджърът потегли на околосветската си обиколка от България през март. Така за по-малко от шест месеца мина през 52 страни  и съумя да усъвършенства върха на по-голямата си сестра – Зара , която преди няколко месеца направи сходно нещо, само че на навършени 19 години.  

Мак Ръдърфорд пътува с ултра лек аероплан и усъвършенства два международни върха – за най-млад водач, обиколил света самичък, както и за най-млад човек, обиколил света с ултра лек аероплан. Сегашният връх се държи от британеца Травис Лъдлоу, завършил начинанието си на 18 години и 150 дни.  

При кацането си на българска земя Мак Ръдърфорд показа: 

„ Много съм благополучен да съм тук след пет дълги месеца – от време на време горещи или студени месеци. Невероятно е, че съм тук още веднъж! Беше доста впечатляващо, доста забавно пътешестване. Чувствам се необикновено! Пътуването сътвори в мен ужасно възприятие, на което се любувах от самото начало. Мога да кажа, че към момента обичам да хвърча! По време на този полет срещнах малко компликации тук, над планините покрай София. Бях усложнен да намеря пътя си измежду облаците, само че това е мой остарял маршрут. Аз постоянно съм обичал да хвърча, само че в никакъв случай не съм си представял, че ще обиколя света. На младежите ще кажа да следват фантазиите си. Имаше толкоз моменти в моята обиколка, когато беше елементарно да се откажа и доста хора допускаха че ще се случи, само че не се отхвърлих даже в моментите, в които изглеждаше по този начин, че това е краят и аз няма за завърша моето пътешестване, все пак знаех че съм кадърен да довърша пътуването си! Просто работих крепко и преследвах фантазиите си “.

Петмесечното пътешестване на Мак беше голямо предизвикателство, обвързвано с голям брой компликации – от рискови жеги в Дубай и пясъчни стихии в Судан, ненадейно затворени летища в Индия, до уморителен над 10-часов полет над ледения Тих океан, през разнообразни механически провокации до проблеми с разрешителни.  

Спонсор на Мак Ръдърфорд е българинът Димитър Димитров

„ Това беше доста тежка отговорност заради обстоятелството, че Мак е дете, не е пълновръстен и както неговите родители, по този начин и аз носим отговорност, те като родители и аз като основен провинен за това събитие, а такова едно странствуване крие много опасности, тъй като това е едномоторен аероплан и има доста дълги полети над океана, над пустинята, където, в случай че се случи нещо, една избавителна интервенция би била много сложна “.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР