Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са

...
Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са
Коментари Харесай

Старите български обичаи при раждане и смърт

Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са се спазвали разнообразни традиции при раждане, гибел, против суша, унищожаваща реколтата, и при разнообразни празници за привличане на шанс и благополучие.

Старите български традиции при раждане

И до в този момент има вярване, съгласно което до третия месец бъдещата майка не би трябвало да споделя с никого, че е бременна. В предишното обаче бременността се е пазела в загадка, до момента в който коремчето на жена не стартира да наедрява.

За да предпазят бебето от уроки, не е трябвало раждането да се разисква. Когато се роди, детето се поставяло, първо, върху чорапи и риза на бащата, с цел да бъде чинно. На третия ден от появяването му на бял свят новороденото е орисвано от своите кръстници.

Задължително е било да се слагат блага от ядки, вино и пари до детската люлка.

Старите български традиции при гибел

 Старите български традиции при раждане и гибел

Хората вярвали, че в дома на умрял човек би трябвало да се спре часовникът. В противоположен случай той ще отмерва оставащия живот на първия, влезнал в стаята. Огледалата би трябвало да се покрият и никой не би трябвало да се оглежда в отразяваща се повърхнина, с цел да не го стигне по-бързо ориста на покойника.

Ако умрелите са младежи, те би трябвало да бъдат заровени празнично, тъй като се вярвало, че ще продължат живота си в Отвъдното.

Старите български традиции против суша

В предишното продължителната суша е била най-голямото наказване за българите, защото унищожавала реколтата, с която се изхранвали. При липса на дъжд от седмици се предполагало, че дракон пресушава небето и се изпълнявали разнообразни ритуали за неговото изпъждане.

Един от най-любопитните е, че мъжете минавали с пръчка из цялото село, като удряли вратите с нея, а по-късно се къпели в най-близката река.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР