Една поредица от публикации на вестник "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон"

...
Една поредица от публикации на вестник "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон"
Коментари Харесай

Данъчното облагане в Холандия

Една поредност от изявления на вестник "БАНКЕРЪ " и "Грант Торнтон " ООД (България), ориентирана към искащите да вършат бизнес в другите страни от Европейския съюз.
Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на Европейски Съюз.
За какви изненади да сте подготвени при срещата с новия ви сътрудник?
Кои са потребните дребни стъпки, с цел да откриете пазара на другите европейски страни? И по какъв начин да отключите своя капацитет за напредък, предизвиквайки се взаимно.
Подборката направиха Емилия Маринова и Виктор Бакалов.

Данък добавена стойност

Кой е главният индиректен налог в Холандия?

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) със общоприет % от 21 %.

Какви са размерите на данъчните ставки?

- Стандартна ставка от 21%, използвана за множеството артикули и услуги.

- Редуцирана ставка от 9% за някои артикули от първа нужда.

Има ли доказани или предстоящи скорошни промени в тези ставки?

Наскоро редуцираната ставка (1 януари 2019 г.) се усили от 6 на 9 %.

Има ли предел за регистрация?

Все още не, само че от 1 януари 2020 година ще има изключение, отнасящо се за сдружения регистрирани в Холандия. Същите няма да подлежат на наложителна регистрация при оборот по-нисък от 20.000 евро.

Прилага ли се същият предел за регистрация при задгранични предприятия?

Не, тази алтернатива (от 1 януари 2020 г.) няма да бъде налична за сдружения, открити отвън Холандия.

Необходимо ли е задгранично лице да дефинира упълномощен представител, с цел да се записва?

По принцип не, само че има някои изключения, да вземем за пример - сдружение, открито отвън Европейски Съюз, което реализира продажби от разстояние (B2C) на клиенти, открити в Холандия, е длъжно да дефинира фискален представител.

Колко постоянно се подават заявления за Данък добавена стойност?

Стандартният интервал за подаване на Данък добавена стойност заявления е тримесечен.

Налагат ли се наказания за подаване на декларация за Данък добавена стойност след приключване на крайния период?

Да, за неподаване в период санкцията е 65 евро. При забавяне с заплащане на изискуем Данък добавена стойност санкцията е в размер на 3% от задължението (минимум 50 евро/максимум 5278 евро).

Подават ли се и други наложителни заявления?

Ако холандскa компания, записана по Данък добавена стойност, продава стоки/услуги на други сдружения, регистрирани по Данък добавена стойност в Европейски Съюз, се изисква подаване на лист на продажбите в Европейска общност (ESL).

Декларации би трябвало да се подават и по отношение на придвижване на артикули от или към друга страна членка на Европейски Съюз (Интрастат декларация). В Холандия прагът за подаване на информация в системата Интрастат е: за пристигания 1.000.000 евро, а за изпращания 1.200.000 евро.

Може ли данъкът, начислен от задгранични снабдители, регистрирани в Европейски Съюз , да бъде възобновен, в случай че доставчикът не е регистриран за задачите на Данък добавена стойност в Холандия ?

Да, посредством използване на така наречен 8-ма инструкция (за бизнеса в ЕС) или 13-а инструкция (за бизнес отвън ЕС).

Данъци върху корпоративните приходи

Какви са данъчните ставки ?

До 01 януари 2019 година ставките са 20% за първите 200.000 евро облага и 25% за облагата над 200.000 евро. От 01 януари 2019 година обаче ставките се променят, както следва:

до 200.000 евро > 200.000 евро

2019 19% 25%

2020 16.5% 22.55%

2021 15% 20.5%

Какво би трябвало да знаем за данъчната основа?

Като цяло локална холандска компания предстои на облагане с корпоративен налог върху приходите си в международен мащаб. Въпреки това избрани приходи могат да бъдат освободени или изключени от данъчната основа. Нерезидентните сдружения имат единствено лимитирано данъчно обвързване във връзка с приходи с генезис от Холандия.

Кои са основните моменти при облагането на дивиденти?

Холандската национална ставка на налога върху дивидентите е 15 %. Не се дължи налог, удържан от дивидентите, във връзка с квалифицираните локални дивиденти. Също по този начин за задграничните акционери данъчната ставка за вътрешнофирмените дивиденти постоянно понижава - в доста случаи даже до нула, заради националното законодателство, отнасящо се до използването на данъчни спогодби или закони, основаващи се на директивата на Европейски Съюз по отношение на данъчния режим, използван за сдружения майки и дъщерни сдружения от разнообразни страни членки.

Съществуват ли облекчения при осъществяване на данъчни загуби?

Данъчните загуби могат да бъдат пренесени една година обратно.

От 1 януари 2019 година преместването на данъчни загуби за бъдещи интервали е лимитирано до шест години (преди 1 януари 2019 година интервалът е бил девет години).

Какво би трябвало да знаем за така наречен режим на освобождение при присъединяване?

Една от главните характерности на холандското корпоративно облагане е режимът на освобождение при присъединяване, при който дивидентите и финансовите облаги от квалифицирани участия са освободени от корпоративен налог.

Това значи, че в случай че холандско сдружение учреди или придобие дъщерни сдружения, дивидентите и/или финансовите облаги, получени от такова присъединяване, ще бъдат освободени от корпоративен налог върху приходите според режима на освобождение при присъединяване, при изискване че са изпълнени условията.

Данъчни тласъци и облекчения

Кои са главните данъчни облекчения?

Холандия е привлекателна пълномощия, защото в множеството случаи не постанова данъчно облагане на изходящите лихви и авторски и лицензионни хонорари, от една страна. Моля, имайте поради, че холандското държавно управление има намерение да наложи налози, удържани при източника, върху лихви и авторски и лицензионни хонорари, изплатени към юрисдикции с ниски налози.

От друга страна, в границите на огромната мрежа от данъчни спогодби, която Холандия е построила през годините, облагането на източниците на дистрибуторската страна като цяло е доста понижено.

Освен това режимът на освобождение при присъединяване на холандското държавно управление разрешава дивидентите или финансовите облаги, осъществени от дъщерни сдружения, да не се таксуват с налог.

Холандско сдружение с лимитирана отговорност (ООД) е колело, което може да се задвижи доста бързо - единствено в границите на няколко дни. Холандско ООД не поражда огромни финансови условия - акционерен капитал в размер на 1 евроцент е задоволителен. Отнема към една до три седмици за вписване на ООД в Холандия.

Съществуват ли облекчения за нает личен състав?

При избрани условия чиновници, които имат тясно профилирани знания, могат да получат до 30% от заплатата си под формата на безплатна помощ, като по този метод дейно понижават първичната данъчна ставка от 51.75 на 36.225 %.

Холандия разполага с необятна гама от данъчни спогодби, които улесняват разпределянето на приходите от заплата сред Холандия и други страни. Това, несъмнено, се прави оценка за всеки обособен случай.

Има ли облекчения при осъществяване на научноизследователска и развойна активност?

В желанието си да подтиква научноизследователска и развойна активност холандското държавно управление вкара две данъчни удобства. Работодателите имат право на доста понижение на налога върху приходите на физически лица, обвързвано с часовете, които техните чиновници са вложили за действия по проучване и развиване. Ако са изпълнени критериите за тези данъчни облекчения, при избрани условия работодателят може да приложи и ставка на корпоративен налог от 7% за облагите, свързани с осъществената научноизследователска и развойна активност.

Емилия Маринова , Договор за Европейския съюз, вътрешен инспектор, Директор на отдел налози и аутсорсинг

Виктор Бакалов , маг. СККА, Мениджър в отдел налози и аутсорсинг
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР