Една емблематична за София сграда очаква да бъде включена по-активно

...
Една емблематична за София сграда очаква да бъде включена по-активно
Коментари Харесай

Бъдещето на Централната минерална баня в София се крие в поредния конкурс

Една емблематична за София постройка чака да бъде включена по-активно в живота столичани. Първоначалното й предопределение остана в предишното, само че разположението й в центъра на града може да я трансформира в културен център за софиянци, гостите и туристическа забележителност. Тя е открита на 13 май през 1913 година и е монумент на културата с национално значение. Бъдещето на неизползваната част от Централната минерална баня в София се дискутира от десетилетия. Добре най-малко, че съумяха да й върнат външния искра.

А от септември 2015 година в част от постройката на някогашната Централна минерална баня е ситуиран Музеят за историята на София. В 10 разнообразни зали е проследена историята, бита и културата на града от VI хиляди прочие Хр. до 40-те години на XX век. В музея могат да бъдат прегледани експонати като "Златната колесница ", принадлежала на Мария Антоанета, царският престол от Народното събрание, бюрото на Стефан Стамболов, часовникът, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория. Всички те разкриват любопитни елементи към историята и развиването на една от най-древните европейски столици.

Общинското дружество "Софпроект " се е заело със задачата някогашната Централна минерална баня да стане част от живота на софиянци. То разгласи началото на една oтворена покана за разработване на идея за развиване на северното и източно крило на постройката. Процедурата е отворена за присъединяване и за български, и за задгранични претенденти, както и за обединявания, които желаят да разработят и показват аргументирана идея за вярното и оптимално потребление на двете крила на Банята.

Припомняме, че заданието за състезанието беше показано за първи път през март и завърши след приемането на противоположна връзка от над 200 жители и специалисти.

Подборът на идея за развиване на Банята ще се организира в два стадия, оповестиха от "Софпроект ". В първия стадий, който продължава до 26 юни, претендентите би трябвало да подадат документи, включващи показване на екипа, предложение за способ на работа и резюмета на идея, бизнес проект и бизнес модел. Те ще бъдат обсъждани от експертна комисия в 15-членен състав, която ще избeрe три екипа, които да вземат участие във втората фаза на състезанието. Предвижда се да бъдат оповестени всички кандидатури в първия стадий, както и оценките и причините за оценка от комисията за същия стадий.

След това трите екипа ще бъдат поканени да разработят задълбочено и в подробност своите концепции, бизнес проект и модел и да показват предложенията си обществено. Всеки от тези екипи ще получи заплащане в размер на 10 000 лв.. Накрая Столична община ще придобие създадените концепции и ще има право да избере една от тях за реализация, да комбинира детайли от обособените разработки, да предложения един или няколко специалиста от екипите за следващи дейности по реализацията или да се контракти с създателите за друго.

"Надявам се с тази отворена покана да намерим добре аргументирано решение, което да е в полза на жителите на Столична община. Затова ще работим за оптималната гласност и бистрота при подбора на участниците, създаването на концепциите, оценките и аргументацията на журито. Резултатите от работата на екипите във втората фаза ще бъдат показани обществено, с цел да съберем и колкото може повече противоположна връзка за тях ", изясни Любо Георгиев, шеф на "Софпроект " и началник на екипа на "Визия за София ".

Първоначалният абстрактен план е направен взаимно от архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов.

Сградата е издигната по план на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов през 1913 година на мястото на съществувала до тогава турска баня, която е разрушена. Изградена е в жанр сецесион, само че и с типични български, византийски и въобще източноправославни орнаментални детайли, дело на художника Харалампи Тачев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР