Една четвърт от 40-годишните американци никога не са се женили,

...
Една четвърт от 40-годишните американци никога не са се женили,
Коментари Харесай

Защо милениалите в САЩ категорично отказват да се женят

Една четвърт от 40-годишните американци в никакъв случай не са се женили, демонстрират данните от нов на изследователския център Pew, представени от Fortune.

Това е най-високата стойност за всички времена, отбелязва изданието.

Според разбора на Центъра за данни към Бюрото за броене на популацията от 2022 година, оповестен предходната седмица, едвам 22% от милениалите съжителстват с сътрудник.

Тенденцията на неженените американци на междинна възраст се заражда от десетилетия.

През първото десетилетие на XX в. единствено към 16% от 40-годишните в никакъв случай не са се женили. Скоро по-късно този % стартира да понижава и спада фрапантно през следвоенните години - до най-ниското равнище от към 6% през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век.

Но през 2010 година процентът на неженените 40-годишни стартира трагично да се повишава до 20%, а през 2021 година с още 5% до 25%, съгласно Pew.

Това че рекорден брой от 40-годишните в страната не са сключили брак  и че множеството от неженените не живеят в общуване значи смяна на нормите за образуване на фамилии.

Милениалите постоянно са били по-малко въодушевени във връзка с брака и раждането на деца от своите родители или най-малко са отлагали тези значими събития, до момента в който са давали приоритет на кариерата и финансите си.

Две рецесии преди средата на живота, не изключително добър пазар на труда след довеждане докрай на образованието, големи задължения по студентски заеми и рецесия с достъпността на жилищата сигурно не са помогнали, отбелязва още Fortune.

Изчакването на по-късен стадий от живота за основаване на семейство или избирането на самотния живот е един от многото фактори, които въздействат на раждаемостта в страната, която понижава от няколко десетилетия.

След Голямата криза тя по този начин и не се възвърне и през 2020 година доближи рекордно ниско равнище, съгласно отчет на Pew Charitable Trusts.

От 40-годишните по-склонни да не подписват брак са мъжете спрямо жените; чернокожите американци спрямо латиноамериканците, белите и азиатците; както и хората без тапия спрямо тези, които са приключили лицей.

Най-големият % от неженените 40-годишни е измежду притежатели на тапия за приблизително или по-ниско обучение (33%). Малко повече от една четвърт имат тапия за висше обучение или са посещавали лицей, само че не са го приключили. Под една пета са приключили бакалавърска степен или по-висока.

Все по-голям % от американците се отхвърлят от брака, а също и от съжителството, съгласно разбор на Pew на данни от преброяването на популацията през 2021 година През 2019 година почти 40% от възрастните сред 25 и 54 години не са женени, нито са живели с сътрудник - спрямо 29% през 1990 година

Това е статистика с евентуално значими стопански последствия. Възрастните, които не са сключили брак, нормално печелят по-малко от тези, които са в партньорски връзки, по-вероятно е да са безработни, по-рядко доближават значими стадии в образованието и се оправят по-зле със здравословното положение, се споделя още в разбора на Pew.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР