Барселона, един от най-посещаваните градове в Европа, възнамерява да забрани

...
Барселона, един от най-посещаваните градове в Европа, възнамерява да забрани
Коментари Харесай

Барселона забрани отдаването на апартаменти под наем за туристи

Барселона, един от най-посещаваните градове в Европа, има намерение да забрани отдаването на жилища чартърен на туристи до 2029 година, с цел да понижи дефицита на жилища във втория по величина град в Испания.

Лицензите за 10 101 жилището, които понастоящем са утвърдени за краткосрочно отдаване чартърен и се оферират в платформи като Airbnb и Homeaway, няма да бъдат възобновени, когато изтекат през ноември 2028 година, съобщи на конференция левият кмет на Барселона Жауме Колбони.

" Градът не може да разреши подобен огромен брой жилища да се употребяват за туристическа активност в миг на усложнен достъп до жилища и когато негативните последствия от пренаселеността с туристи са явни ", добави той.

Това значи, че от 2029 година, в случай че няма оттегляне, " туристическите жилища във типа, в който си ги представяме през днешния ден, ще изчезнат от град Барселона ".

Градове като Берлин, Париж и Барселона настояват, че уебсайтовете за шерване на жилища от туристи лишават локалните поданици от жилища за дълготраен наем и покачват цените на жилищата, които остават на пазара, написа Днес.

Колбони съобщи, че взривът на краткосрочните наеми в Барселона е съдействал за повишение на наемите в града с 68%, а на разноските за закупуване на жилище - с 38%.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР