Единственият полицай, обвинен за насилие в “нощта на белия автобус”

...
Единственият полицай, обвинен за насилие в “нощта на белия автобус”
Коментари Харесай

Единственият полицай, обвинен за нощта на белия автобус, е оправдан


Единственият служител на реда, упрекнат за принуждение в “нощта на белия автобус” от митингите против кабинета Орешарски, е бил оневинен предходната година. Оправдателната присъда е издадена от Софийски областен съд и е влезнала в действие откакто прокуратурата не я е протестирала, заяви “Дневник.

Веселин Денчев беше упрекнат в нанасянето на лека телесна щета на Кирил Димов в нощта на 23 юли 2013 година, Тогава в разгара на митингите против държавното управление на Пламен Орешарски, Народното събрание беше обсаден. За да бъдат изведени от Народното събрание, беше изработен опит депутатите да преминат през обсадата в бял рейс. Това докара само до ескалация на напрежението и до конфликт с полицията. Повечето народни представители бяха изведени с камионетки на жандармерията няколко часа по-късно, а полицията разпръсна събралите се.

Съдът приема, че няма доказателства Димов да е бил ударен в главата с палка точно от Денчев.

" Анализът на доказателствените материали поотделно и в тяхната логическа връзка не обуслови извод за несъмнена доказаност на авторството на подсъдимия в осъществяване на инкриминираното действие.

Въпреки големия брой очевидци, разпитани както на досъдебното произвеждане, по този начин и в хода на правосъдното разследване, то всички те са безапелационни, че не разпознават подсъдимия като причинител на инкриминираното действие, макар че множеството от тях са очевидци, които са възприели нападателните дейности на служителя на реда с бялата маска.

Единствено лицевоидентификационната експертиза измежду целия доказателствен материал по делото вкарва подозрение, че точно Денчев е причинител на закононарушението, само че тук основната дума е подозрението, защото посочената експертиза не дава безапелационен отговор на въпроса кое е сниманото лице на видеоматериала, а единствено позволява опцията това да е подсъдимия ", написа съдията в претекстовете си.

И прецизира, че преценката за виновността не може да бъде направена при условия на подозрение и неустановеност и по тази причина не кредитира експертизата.

Съдът приема показанията на други служители на реда, които са взели участие в разпръсването на протестиращите. Те декларират, че " са били с каски и въоръжени с бойни палки, а протестиращите са били нападателни ". " Нито един от посочените очевидци не е възприел директно противоправно държание на подсъдимия, нито го е видял да удря протестиращи жители. Свидетелите не са възприели и той да е бил с сложена маска на лицето, нито са го разпознали на гледания в следствие от тях видеозапис, показващ дейностите на незнаен служител на реда, с маска на лицето, който удря непровокирали го протестиращи ".

От признатата фактическа конюнктура по делото се схваща, че актуалният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, който през 2013 година беше заместник-началник на Столична дирекция на вътрешните работи, е оглавил краткотраен действен щаб за възобновяване на публичния ред, който е бил образуван след края на съвещанието на Народното събрание на 23-ти юли, добавя “Денвник”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР