Единайсет концерта и едно съпътстващо събитие очакват почитателите на Новогодишния

...
Единайсет концерта и едно съпътстващо събитие очакват почитателите на Новогодишния
Коментари Харесай

Започва Новогодишният музикален фестивал

Единайсет концерта и едно съпътстващо събитие чакат феновете на Новогодишния музикален фестивал в НДК (15 декември 2021 - 1 януари 2022), с поддръжката на Министерството на културата. Класика и джаз, хорови осъществявания, клавирен рецитал, балетен театър, вокални осъществявания и концерти за деца изпъстрят празничната стратегия, научи ДУМА от Николета Николова, специалист външни връзки на НДК.

" С тазгодишното ни мото " Музиката е сила " желаеме да насочим вниманието към младите български реализатори, които към този момент са одобрени имена на интернационалните подиуми, както и да продължим линията за последователност, за път на младите, изгряващи звезди. Връзката сред поколенията е в основата на всяко развиване и прогрес - не знаеш къде отиваш, когато не знаеш от кое място тръгваш. Затова взаимоотношението сред поколенията на сцената е толкоз значимо - и за развиването на културата, и за развиването ни като общество ", показа на конференция в клуб " Перото " Юлиана Караатанасова - програматор на фестивала.

Маестро Емил Табаков ще дирижира празничния концерт на 1 януари

Новогодишният музикален фестивал ще бъде открит на 15 декември с два вълнуващи концерта - единият е в партньорство с НМА " Проф. Панчо Владигеров ", която тази година чества 100-годишнина. " Коледно чудо " (19 ч., зала 11) ще ни срещне с възпитаниците на Музикалната академия и Академичния симфоничен оркестър. Солисти ще бъдат едни от най-талантливите младежи, които сега се образоват там. Другите две събития са " Предколедни искри " (16 декември, зала 9) с забавна камерна стратегия с творби от Йохан Хумел, Йозеф Хайдн, Ференц Лист и други и " Брас разходка по Коледа " в зала 6 на 22 декември, когато ще тактуваме и суингираме с джаз стандартите на Ари Барозо, Фред Фишер, Дон Себески, Джералд Маркс, Сиймор Саймън и доста други. " Щастливи сме, че имаме достойнството да бъдем част от ритъма на културното сърце на София - НДК, където се случват най-важните и забележими събития. В рамките на нашето партньорство - сред НДК и НМА, ще може да чуете три разнообразни по темперамент концерта. В рамките на фестивала академията е показана най-пълно с цялата палитра от това, което вършим като продукция, тъй като имам вяра, че ние възпитаваме бъдещите звезди на България ", споделя ректорът на НМА проф. доктор Сава Димитров.

" Брас разходка по Коледа " на Националната музикална академия

И тази година Новогодишният музикален фестивал обръща особено внимание на най-малките, които ще станат част от 35-ото издание, с тематичната стратегия за деца. На 18 декември от 11 ч. в зала 6 е Коледният концерт за деца на възпитаници от НМУ " Любомир Пипков ", а в програмата са известни произведения от Чайковски, Владигеров, Сарасате, Големинов, Бах, Шопен и други Възпитаници на учебното заведение и техните преподаватели ще вкарат в света на музиката публиката от деца и родители. Двата коледни концерта на Детския хор на БНР - " Бяла Коледа " с диригентка Венеция Караманова и клавирен акомпанимент на Сиана Атанасова, са на 22 декември от 18,30 и 20,30 ч. в зала 11. В програмата - коледни песни от целия свят с музика от Хайдн, Адам, Франк, Андрисен, Бояджиев, Рабаров, Слобаков, Недялков и други Солистки ще бъдат Мария Славова (сопран) и Виолета Радомирска (мецосопран).

Детският радиохор ще изнесе два концерта

" Уестсайдска история ", " Порги и Бес ", " The Stars and Stripes Forever " са част от познатите и обичани заглавия, които ще прозвучат на обичайния Празничен новогодишен концерт на 1 януари от 18,30 ч. Тази година той ще бъде под наслов " Музика от двете Америки " с присъединяване на Фестивалния симфоничен оркестър, дирижиран от Емил Табаков. Маестрото акцентира, че постоянно през годините младостта е взела участие във фестивала, и особено в празничния концерт, когато за солисти са канени най-вече млади гении. Програмата, която Емил Табаков предлага, е музикална разходка от класиката на Америка с създатели като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Жанейро. Солисти ще бъдат сопраното Евгения Ралчева, китаристът Росен Балкански и Михаил Шишков - банджо.

Два концерта бележат началото на Новогодишния музикален фестивал. Второто предложение за 15 декември е вокалният рецитал на Мила Михова и Василена Атанасова - " Другото белканто " (19 ч., зала 9). По думите на Мила и Василена белканто не е просто жанр на композиране, белканто е настройка към пеенето. Самата дума значи " красиво пеене ", а двете дами споделят, че през миналата и тази година са насочили вниманието си към камерната музика. За Мила Михова това е завръщане на сцената на НДК след 3 години с същинско неспокойствие за идния концерт и среща с публиката. Сред композиторите, чиито произведения двете са подбрали, са Верди, Майербеер, Щраус и Корнголд.

Подранил коледен подарък

ще е концертът на 23 декември в зала 9 от 19 ч. - " Празнични импресии ", с присъединяване на Атанас Кръстев и Виктория Василенко, прелестно младо дуо, което се показва сполучливо на български и интернационалните подиуми. Предизвикателната и виртуозна стратегия включва творби на Франк, Паганини, Чайковски и Касадо.

" Топлина за зимните вечери " е клавирният рецитал, който е подготвил Иван Янъков за българската аудитория (27 декември от 19 ч., зала 11). Творбите, които е избрал, са от Бетовен - Соната " Валдщайн " ; Ноктюрни от Скрябин; Добринка Табакова; Респиги; Пуленк; Леонид Десятников и Равел - Гробницата на Купрен.

Камерният концерт " Зимна приказка " е на 28 декември от 19 ч. в зала 11. За флейтистката Десислава Петева присъединяване й в Новогодишния фестивал постоянно е особено. Тя пази топъл спомен за първите концерти на своята преподавателка, която е следила по време на НМФ, и се вълнува през днешния ден да бъде участничка в същия фестивал. " 28 декември е специфична дата за мен, тъй като е времето сред Коледа и Нова година, когато споделяме моменти с обичаните си хора, слушаме хубава музика и се отдаваме на изкуството ", споделя пианистката Надежда Цанова.

Последен в декемврийската стратегия е концертът " Стъпки в снега " на дуото Иван Пенчев и Деница Димитрова (29 декември, зала 11, 19 ч.). Поетичното заглавие насочва към програмата с произведения на Бах, Сен-Санс, Бизе, Римски-Корсаков, Дебюси, Масне, Равел.

Снимки НДК

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР