Единадесет години след създаването на дружеството АЕЦ Козлодуй - нови

...
Единадесет години след създаването на дружеството АЕЦ Козлодуй - нови
Коментари Харесай

С 500 млн. лв. ще се финансира проекта за нов ядрен блок в АЕЦ Козлодуй

Единадесет години след основаването на сдружението " АЕЦ Козлодуй - нови мощности " към този момент има действителен късмет в нуклеарната централа да стартира построяването на нов блок, който по проект да проработи през 2033 година, а по-реалистично - през 2036 година

Процедурата за строителството на 7-ми блок в действителност стартира през днешния ден (25 октомври) с решение на държавното управление за увеличение на капитала на " АЕЦ Козлодуй - нови мощности " с 500 млн. лв.. По информация на " Капитал " средствата ще бъдат обезпечени като заем от БЕХ, с цел да не се натоварва държавния бюджет. Първоначалният вид за задачата да се употребяват постъпленията от към този момент пропада, защото договарянията с Украйна по тази тематика вървят постепенно.

Това става откакто преди седмица беше подписан и меморандум сред американската компания " Увестингхаус " (Westinghouse) и, за бъдещо съдействие при реализацията на плана. Самата " Уестингхаус " пък бе предопределена за плана още при започване на тази година, когато Народно заседание задължи Министерски съвет да договаря с държавното управление на Съединени американски щати за сключването на Междуправителствено съответно с технологията AP1000. Какво следва Със настоящето си решение кабинетът разпорежда на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме нужните дейности по транспарантен избор на реализатор за планиране, създаване и въвеждане в употреба на новия енергоблок, както и да провежда договаряния с финансови институции за обезпечаването на нужните заемни средства.

Окончателният контракт с определената компания и с доставчика на технологията АР1000 би трябвало да бъде направен при изискванията на закрепена цена и период на осъществяване.
Реклама
Със същото държавно решение действително ще стартира и подготовката за построяването на 8-и реактор на АЕЦ " Козлодуй " с американската технология. По проект дейностите по строителството на двата енергоблока би трябвало да вървят паралелно и вторият да бъде приключен до две-три години след първия.

" Общата мощ на бъдещите 7-и и 8-и блок е 2300 MW, с което те доста надвишават мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " ", уточни министър-председателят акад. Николай Денков преди постоянното съвещание на държавното управление.

По думите на премиера блоковете AP 1000 на " Уестингхаус ", за разликата от старите съветски технологии, могат бързо да трансформират мощността си, което е извънредно значимо за постоянното ръководство на енергийната система. Колко ще коства разширението на АЕЦ-а Отпуснатите в този момент 500 млн. лева действително ще стигнат единствено за направата на инженерингов план за бъдещата нуклеарна мощ. Самото строителство се прави оценка на най-малко 10 милиарда евро единствено за 7-ми блок, за които не е ясно по какъв начин ще бъдат обезпечени. Възможно е самата " Уестингхаус " да стане стратегически вложител или да бъде открито партньорство с страната.
Реклама
При всички случаи ще има дълготраен контракт за разлика (contract for difference) за електрическата енергия, който ще подсигурява възвращаемостта на инвестицията. Образно казано, договорът за разлика планува, че цялата сила ще се продава на борсата, само че в случай че там стойностите са под нужната цена на тока от бъдещата мощ, с цел да е на облага, страната в лицето на " Фонд за сигурност на енергийната система " ще доплаща. В същото време, в случай че цените на пазара са по-високи, фондът ще получава горницата.

Към момента американската компания " Уестингхаус " има няколко работещи блока от същия модел AP 1000 в Китай, както и няколко плана за изграждане, в това число българският. Той действително може да стартира да се построява през 2026 година, защото изработването на плана ще отнеме най-малко година, а по-късно има и развой по лицензирането му както в България, по този начин и в Европейски Съюз. За самата площадка на новите нуклеарни блокове има публикуван лиценз и.

За разлика от плана за АЕЦ " Белене ", този за новите мощности в АЕЦ " Козлодуй " е доста по-добър от икономическа позиция, защото там има построена електроенергийна инфраструктура, налични са съответните експерти и като цяло регионът е фокусиран върху нуклеарната енергетика. Това икономисва милиарди спомагателни разноски и години работа.
Свързани публикации С съветския газ против Русия 20 октомври 2023, 06:55 ЦИД: Краят на въглищата няма да докара до огромно повишаване на тока 17 октомври 2023, 09:41 АЕЦ " Козлодуй " продаде сила за близо 170 млн. лева за ноември и декември 12 октомври 2023, 17:44 ТЕЦ-овете не работят повече след прекъсването на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " 10 октомври 2023, 11:47 Миньорите към този момент желаят невъзможни неща 2 октомври 2023, 17:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР