Eдин от водещите американски учени Харолд Макгий e кулинарен изследовател.

...
Eдин от водещите американски учени Харолд Макгий e кулинарен изследовател.
Коментари Харесай

Кулинарен гуру разби най-известните митове за диетите

Eдин от водещите американски учени Харолд Макгий e кулинарен откривател. Той е създател на книгата On Food & Cooking: The Science & Lore of the Kitchen, която влиза в листата на десетте най-хубави кулинарни книги на ХХ век. Наричат я “научната библия за готвачи”.

Във в. “Доктор” той разяснява за какво едни от най-популярните диети не работят. В днешно време съществуват голям брой диети, пък и непрестанно се появяват нови.

Но за какво тогава непрестанно се усилва броят на хората с наднормено тегло? Нима тези диети в действителност не работят, не са ефикасни? Ето какво мисли по въпроса Харолд Макгий.

През 1863 година, споделя експертът, британският занаятчия на ковчези Уилям Бантинг написал листовка с наименованието “Писмо за пълнотата, адресирано към публиката”.

Всъщност, това е първата книга за диетично хранене, чийто създател споделя за дългогодишните си опити да отслабне. На 60-годишна възраст той тежал 100 кг. Активните спортни занимания - гребане, яздене, кални бани и впрочем на пръв взор ефикасни ограничения, само повишавали апетита му.

Единственият активен способ се оказала диета, предписана на Бантинг от доктор Уилям Харви, който го посъветвал да отстрани от менюто си хляба, захарта, картофите, кравето масло, млякото и бирата, защото те “са наситени въглехидрати и водят до нарушение на обмяната на веществата”.

Освен това докторът му изготвил прецизен проект за хранене, което до този миг никой не бил правил. За няколко месеца майсторът на ковчези измършавял с помощта на такава нисковъглехидратна диета с цели 30 кг, а неговото произведение с размер единствено от 16 страници, се трансформирало в международен бестселър по това време.

Американският кулинарен откривател Харолд МакГий счита, че точно с брошурата на Бантинг стартират безкрайните митарства, касаещи отслабването и диетите. И добавя, че откогато човечеството е разкрило, че храната се състои от мазнини, белтъчини и въглехидрати, е почнало да афишира всеки от тези детайли нездравословни за здравето и даже да ги подлага на цялостно отменяне.

В днешно време са ни известни следните съществени диетични режими: безвъглехидратни (кетогенната диета, палеолитичната и диетата на Аткинс); нискомаслените (DASH-диетата и диетата на Притикин) и безбелтъчните диети. Проблемът обаче е в това, че няма научно удостоверение за успеваемостта на нито една от тези диети.

“Когато започнах да пиша за храненето, интензивно се интересувах от въпросите за връзката сред храненето и здравето на човека” - изяснява експертът. - Но след 10 години открих, че всички концепции на диетологията се трансформираха!

След това взех решение, че повече няма да се занимавам с това. В края на краищата учените още не знаят по какъв начин е организиран човешкият организъм; не знаят какво точно се изисква за неговата оптимална функция; не знаят какъв размер белтъчини, мазнини или въглехидрати би трябвало да използват и по какъв начин се трансформира метаболизмът денем.

От научна позиция никой не може да предлага на хората да ядат или не едни или други продукти”.

В средата на предишния век в Съединени американски щати откриват нов зложелател на човечеството, а точно... мазнината! Обявили, че мазната храна води до атеросклероза и сърдечносъдови болести. И колкото повече лой поемаме, толкоз по-големи са рисковете от пораждане на тези заболявания. Днес, 60 години по-късно, лекарите признават, че нискомаслената диета е прекомерно нездравословна за здравето, защото съдържа доста захар и калории.

Но и тук Харолд МакГий поучава да не стигаме до крайности “Да, не би трябвало да ядем захар, само че това не значи, че е нужно напълно да я изключим. Морковите, портокалите и ябълките съдържат доста захар, която не е нездравословна.

Що се отнася до стилното в днешно време ограничение на другите въглехидрати, дано забележим какво се случва на Изток: В Китай и Япония има оптимален брой дълголетници, а тяхното меню е напълно от въглехидрати и най-малко белтъчини”.

През 2018 година доктор Кристофър Гарднър от Станфордския университет провел проучване, с цел да обясни един път и вечно кое е по-ефективно: нискомаслените диети или безвъглехидратните. В опита взели присъединяване 600 доброволци, които сложили на тези два вида диети на инцидентен принцип.

Резултатите се оказали непредвидени и объркващи. Някои отслабнали, други - не. На всичкото от горната страна, някои от участниците даже напълнели.

Вследствие на това учените стигнали до печалния извод, че диети, помагащи на някого да се избави от наднорменото тегло, изобщо не работят на други. Т.е., всичко е самостоятелно.

Харолд МакГий удостоверява тази доктрина: “Човешкият организъм доста елементарно се приспособява: ние можем да живеем и в тропиците, и в Арктика. Нашето тяло е основано по подобен метод, че да може да се оправи с всякаква храна, с която можем да се сдобием.

Най-добрият вид хранене за индивида е вариативността: това значи доста и разнообразни артикули, с които нито би трябвало да се прекалява, нито да се позволява техният недостиг. Ако желаете да живеете дълго и да имате здраво здраве, е нужно да се обръща внимание освен на храненето, само че и на това какъв брой крачки всекидневно вършиме, какви проблеми със здравето са имали вашите родители и така нататък

Идеята за щастливия живот е да се наслаждавате на това, което фактически ви харесва”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР