Един от основните участници в историята, позната като “Осемте джуджета”

...
Един от основните участници в историята, позната като “Осемте джуджета”
Коментари Харесай

Проговори Явор Златанов- липсващият глас от “Осемте джуджета”

Един от главните участници в историята, позната като “Осемте джуджета” – предприемачът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в изявление за Антикорупционния фонд (АКФ)

Липсващият глас от историята споделя за бруталните си конфликти със профилираното правораздаване в условия на тежко заболяване, довело до сериозна неработоспособност. В изявлението от повече от час и половина той споделя в елементи за изнудването да трансферира дяловете си в фамилния бизнес на компании на брачната половинка на някогашния магистрат Петьо Петров, прочут като „ Петьо Еврото “, за цената, на която Специализираният съд “дарява” свободата от следствения арест и какво се е случило с неговите конфискувани персонални активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лв..

Особено значим е разказът за това кой се разпорежда в Правителствена болница по време на изключителното състояние през 2020 година (Явор Златанов е настанен в болница по неотложност и там подписва документите за прекачване на дяловете си). Важно е и каква е ролята на юристи, нотариуси и някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, които също се оказват намесени в цялата история.

През предходната година следствието на Антикорупционния фонд в четири елементи „ Осемте джуджета “ (Първа част, Втора част, Трета част, Четвърта част; „ Цялата история на „ Осемте джуджета “ – всичко, което не можахме да разкажем във филмите “) разкри съответни данни за това по какъв начин в България се реализира непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове и се вършат опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи, както и по какъв начин Специализираната прокуратура се разпорежда непозволено с конфискувани полезности.

След публикуването на първа част през юли 2020 година Софийска градска прокуратура се самосезира и стартира единствено предварителна инспекция за събиране на задоволително данни за формиране на същинско следствие, за което АКФ спомага и даде всички налични материали и документи. До момента няма никакви данни за привършване на инспекцията макар изтеклите периоди, а един от забърканите прокурори – Димитър Франтишек Петров, беше нараснал посредством командироване във Върховна касационна прокуратура през март 2021. Проверките на Министерство на вътрешните работи до момента не са открили и аргументите за непрекъснатата защита на ресторанта „ Осемте джуджета “ на ул. „ Шандор Петьофи “ (който в този момент е с друго име), където Петьо Петров „ Еврото “ е провеждал срещите си, за най-малко две години преди затварянето му.

Историята на “Осемте джуджета” до момента:

Групата сдружения „ Изамет “ – най-големият производител на асансьори в България със фабрики в София и Дупница и годишен оборот от над 20 милиона лв., се управлява взаимно от татко и наследник Златанови – Илия и Явор. След като сред двамата поражда юридически спор за активите на сдруженията и ръководството на бизнеса, Илия Златанов се обръща за подпомагане за решение на разногласието в своя изгода към някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като „ Петьо Еврото “. Според изказванията на Златанов, на срещата в ресторант „ Осемте джуджета “ юрист Петров дава обещание да спомага за бърза интервенция на прокуратурата в негова изгода. Скоро по-късно Явор Златанов е арестуван по дело на Специализираната прокуратура като част от проведена незаконна група.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР