Днес живеем в изненадващо малък свят. Няколко експлозии в Далечния

...
Днес живеем в изненадващо малък свят. Няколко експлозии в Далечния
Коментари Харесай

Американският самолетоносач поработи в интерес на Москва

Днес живеем в изненадващо дребен свят. Няколко детонации в Далечния юг незабавно отекват в Далечния север, предизвиквайки вълна от страсти в Дивия запад и възприятие на надълбоко задоволство в Москва.

Далечният юг е Червено море, същото място, където нашите туристи постоянно вървят на гмуркане с шнорхел и гмуркане, единствено че в най-южната му част, в региона на Йемен. Там, на брега, сходно на епичния Славей бандит, йеменските хуси седят и стрелят по западните кораби. Всеки път го вършат по-добре. В последния ден на пролетта хусите изстреляха балистични и крилати ракети по не друго, по американския атомен самолетоносач “Дуайт Айзенхауер ” - и съгласно тях са улучили.

„ Най-красивият петзвезден самолетоносач “, както го назовават американците, беше спуснат на вода през 1977 година и струваше на американската хазна повече от пет милиарда $ по настоящи цени. Планираният му експлоатационен живот е 50 години, като в този момент възнамеряват да го удължат. Е, това е, в случай че „ Могъщият Айк “ даже доживее да види годишнината си. Съществуването на “Айк ” (без поддръжката на 90 самолета) коства на американската хазна съвсем 800 милиона $ годишно. Сега той е в Червено море отпред на самолетоносачна група, а самолетите, излитащи от палубата му, нанасят удари по йеменска територия.

Официално “Дуайт Айзенхауер ” се счита за невредим. Новината за обстрела на хусите беше призната в Съединените щати с отвращение - съгласно тях тя била подправена. Но йеменските партизани не четат западни вестници, тъй че не мина и ден, преди да ударят още веднъж самолетоносача - с ракети и дронове. В същото време е обстрелван американски унищожител. В същото време няколко търговски кораба под флага на Израел си го отнесоха.

В родината на " Айк " резервираха строго безмълвие по този въпрос. Да признаят, че хубостта и гордостта на американския флот на самолетоносачи е била под обстрел от партизани и не знаят какво да им опълчват ли? Ама по какъв начин по този начин?

Западните медии дават същата реакция като през февруари, когато хусите удариха английския товарен транспортен съд “Рубимар ”. Две седмици пропагандаторите се биеха в нервност: не можаха, не уцелиха, всичко беше неистина. И тогава, откакто екипът беше евакуиран, трябваше да признаят очевидното - “Рубимар ” се потъна.

Вече обаче не е допустимо да се премълчава фактът, че придвижването на западни кораби – военни и търговски – в Червено море е на практика парализирано. Само в Норвегия цените на корабните застраховки скочиха многократно през последната година. Лудото повишаване на цените на доставката покачва цените на вноса в западните страни. В отговор американски и английски военни кораби обстрелват Йемен, само че когато там започнаха да избиват цивилни, хусите стартират да удрят западните кораби с още по-голяма мощ. Колелото се завъртя с цялостния си капацитет.

И по този начин в родината на „ Дуайт Айзенхауер “ започнаха да въртят земното кълбо в неистови опити да намерят безвредна опция на Червено море като търговски път. И - бинго! — на самия връх на земното кълбо е открит подобен проход. О, да, това са „ Арктическите търговски пътища “ – по този начин назовават нашия Северен морски път. Той е доста по-кратък от южния преход през Червено море от Европа до Азия: 7300 морски благи против 11 200 и 20 дни път против 33.

Но ето какъв е казусът: американското издание “Форин Полиси ” незабелязано отбелязва, че Северният морски път минава по територията на Русия, а Съюз на съветските социалистически републики стартира да основава своята инфраструктура още през 30-те години на предишния век. Това значи, че западняците ще би трябвало да платят на руснаците за пренос, а по-късно, в случай че нещо се случи с кораба в сложни ледени условия, те би трябвало да помолят руснаците за помощ и да платят и за това. Пристанищата и кейовете по Северния морски път също се намират на съветска територия. И в случай че до 2030 година трафикът по Северния морски път стане целогодишен - съгласно прогнозите това е по този начин - тогава Москва ще има разполагаем най-краткия, безвреден и необикновено преференциален път от варягите до гърците - т.е. от Европа до Азия.

Американците и техните васали нямат какво да опълчват на това - самата география играе срещу тях. Те просто няма къде да разположат военните си бази, а флотът им от ледоразбивачи не е съпоставим с съветския.

Американците се надяват (статията във “Форин Полиси ” неумело загатва за това), че по Северния морски път ще зародят някакви неразрешими несъгласия сред Русия и Китай. Китайските приятели в действителност умеят да се пазарят и да пазят бизнес ползите си, само че тъкмо по този въпрос всяко изостряне ще им бъде неизгодно.

Реботата е, че главната опасност за икономическата (и друга) война на Съединени американски щати против Китай е спирането на морските търговски пътища на Пекин - от Тайванския проток до Суецкия канал. И в случай че Вашингтон реализира тази опасност, тогава единственият път, по който Китай ще може да получава какъвто и да е импорт - от соя до муниции, от свинско до снаряди - ще бъде Северният морски път. Това е главното му стратегическо значение в бъдещите геополитически сюжети.

“Форин Полиси ” акцентира военното значение на този район преди три години: „ Арктика дава на Русия най-хубавата опция да разшири интернационалното си въздействие, оставайки основен стратегически район, където тази страна има неоспоримо военно предимство над противниците си от НАТО. “

Ето по какъв начин проблемите на „ Могъщия Айк ” в Червено море намират ехтене във всички елементи на света. Време е притежателите му да научат география – тя е по-силна от всевъзможни политически интриги.

Превод : В. Сергеев

Гласувайте за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 104 в 25 МИР-София



Гласувайте в 10 МИР-Кюстендил за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 101 



Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24215Саймън Ципис: Щом станете член на НАТО, вие сте длъжни да участвате в задгранични спорове /3 част/Алтернативен Поглед70530Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед19200КТ " Подкрепа " и " ЛЕВИЦАТА! ": Енергетиката ни е в клинична гибел! Зелената договорка е небивалица!Алтернативен Поглед19612Валентин Радомирски: районен съд Македония чака да ни бъде отнето правото на несъгласие в Европейски Съюз, с цел да продължат досегашната си политикаАлтернативен Поглед20313Валентин Радомирски: Съединени американски щати приготвят Черноморска тактика, без да търсят мнението на страните от регионаАлтернативен Поглед205172Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед120640Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79827Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява! Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР