Един от най-харесваните режисьори в Източна Европа - румънецът Кристиан

...
Един от най-харесваните режисьори в Източна Европа - румънецът Кристиан
Коментари Харесай

RMN - ще спечели ли втора "Златна палма" Кристиан Мунджиу

Един от най-харесваните режисьори в Източна Европа - румънецът Кристиан Мунджиу, се завръща на филмовия фестивал в Кан с мрачна история за това какъв брой малко е нужно на хората да се извърнат против съседите си. Неговата мъчителна драма от ерата на Чаушеску за противозаконния аборт - " 4 месеца, 3 седмици и 2 дни " завоюва " Златна палма " през 2007 година

Мунджиу завоюва награди и за най-хубав сюжет за " Отвъд хълмовете " от 2012 година и най-хубав режисьор за " Дипломиране " през 2016 година

Новият му филм " RMN " още веднъж го вкарва в конкуренцията за Златната палма, а 54-годишният режисьор споделя за AFP, че той изследва краха на очакванията след края на Студената война.

„ Опитвам се да приказвам за човешката природа и за положението на света през днешния ден и за това чувство, което имаме през днешния ден, че нещата не вървят в вярната посока “, сподели той.

Способен на всичко

RMN е румънското редуциране за ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Филмът изследва паниките на мултиетническа общественост в Трансилвания, исторически кръстопът на миграция и конкуриращи се империи, основал етническа комбинация сред румънци, унгарци и германци, които живеят един до друг и до през днешния ден.

Той е въодушевен от история, необятно отразена от румънските медии през 2020 година, когато село в Трансилвания се надига против локалната пекарна за наемане на двама шриланкийци. Във кино лентата чужденците са наети във фабрика за самун, разчитаща на безплатни средства от Европейски Съюз и предлагаща работни места с минимална заплата, които дълго не са били заети, тъй като заплатата е била прекомерно ниска за локалните.

Мениджър се пробва да се грижи за шриланкийците, които не приказват нито един от локалните езици и се борят да се интегрират.

Мунджиу споделя, че се стреми да покаже „ инстинктите и жестокостта, които са надълбоко вътре в нас и да се види, че хората, които са съседи през днешния ден, са способни на всичко на следващия ден – да изнасилват, убиват и изтезават някого различен, просто тъй като някой е споделил - това е врагът ".

Движение

Филмът получи положителни мнения, като The Guardian написа, че е " съществено зает с дисфункцията и нещастието в Европа, които остават неотчитани и непризнати "

Американският кино уеб страница IndieWire го назова още един " честен трилър " на Мунджиу, който навлиза " в напрежението сред комплицираните социално-икономически сили и простите човешки страсти, които те въодушевяват ".

Мунджиу е част от новата вълна на румънски кино режисьори, проследяващи действителностите на посткомунистическия преход, които печелят награди на интернационалните фестивали през последните две десетилетия. Той обаче признава, че в чужбина тези приветствани филми са били доста по-малко известни вкъщи.

" Румънците в действителност не харесват това, което вършим - те в действителност не схващат за какво някой го харесва някъде другаде ", сподели той.

„ Но за нас е в действителност значимо, че успяхме да създадем някакво придвижване, което в този момент е задоволително комплицирано – има много разнообразни режисьори, които се показват по собствен метод.

“Златната палма " ще бъде връчена на 28 май.

По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР