Един от най-големите умове в историята ни – Никола Тесла

...
Един от най-големите умове в историята ни – Никола Тесла
Коментари Харесай

Това е последната снимка на Никола Тесла! Конспирациите за смърт му не секват

Един от най-големите мозъци в историята ни – Никола Тесла е изживял последните си дни дребна хотелска стая в Ню Йорк, а за събитията към неговата гибел и до през днешния ден съществуват редица конспирации.

Геният, именуван още Бащата на изменчивия ток, умира на 7 януари 1943 година вследствие на артериална тромбоза съгласно здравната експертиза. Тесла е бил на 86 години.

Няколко дни по-рано е приел публицист от Ню Йорк таймс за изявление. Той прави и последната фотография на учения, защото по-късно стаята му е посетена от камериерка на хотела, която го открива мъртъв.

Тялото на Тесла е останало два дни в стаята, преди някой да го открие, тъй като на вратата имало табелка Моля, не безпокойте.

Днес Никола Тесла е определян като гении, само че приживе е одобряван от съвременниците си като чешит. Бил е вегетарианец – нещо, което тогавашното общество считало за налудничаво, и се хранел най-вече с млечни артикули, плодове, зеленчуци.

Не е имал доста другари, а свободното си време обичал да прекарва в парка, с цел да храни гълъбите. През по-голямата част от деня си решавал уравнения и сглобявал своите изобретения.

Когато се схваща за гибелта му, един от околните му другари наема ваятел, който му прави посмъртна маска. Днес тя се намира в Музея на Никола Тесла.

На 10 януари 1943 година кметът на Ню Йорк чете прослава е чест на физика, а 12 януари кремираното му тяло е заровено в наличието на 2000 души и на фона на Аве Мария.

Мистериите към личността на Никола Тесла обаче не свършват дотук. След като тялото му е изнесено от хотелската стая, идват сътрудници на ФБР и изземат записките му.

Тези отчети по този начин и не са разкрити, а съгласно теориите на конспирацията те разкриват опитите на учения за генериране на гратис електричество. Тази концепция му хрумва десетилетия преди гибелта му, като поради нея е бил уволнен от работа и е заставен самичък да финансира опитите си.

Фактът, че тялото му е било кремирано, също всява подозрения. Понеже след експертизата на медицинския екип през 1943 година никой различен не може да се произнесе дали Тесла е починал от естествена гибел или е бил погубен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР