Един от най-големите умове на Нацистка и Германия и на

...
Един от най-големите умове на Нацистка и Германия и на
Коментари Харесай

Гениален учен на Хитлер предсказал: „Илън“ ще управлява...


Един от най-големите мозъци на Нацистка и Германия и на ракетостроенето по принцип – Вернер декор Браун – може да се окаже и ясновидец. В своя фантастика от 1953 година той споделя, че в бъдещето Марс ще се ръководи от „ Илън “.

Това направи усещане едвам неотдавна и незабавно последваха паралелите с Илън Мъск, който има ясни проекти за колонизация на Червената планета,

Гениалният учени и инженер Вернер декор Браун е и една от най-дискусионните персони в науката. Той е основателят на първите далекобойни балистични ракети – V2 – с хиляди от които Райхът засипа Британия през Втората международна война и аргументи гибелта на 9 000 души.

След войната Съединени американски щати побързаха да „ прилапат “ Фон Браун, както и още 1 600 немски експерти като част от интервенция „ Пейпърклиф “, и той е комплициран да работи по програмата на страната за ракети със междинен обхват. В този интервал от живота си ученият е написал книгата си, приключена през 1953 г и наречена “Проект Марс “. Там той приказва за някой си Илън, който ще ръководи планетата.

Интересът към „ предсказанието “ се разсъни неотдавна, откакто блогърът Томи Лишеърд показа откъс на немски от книгата, в който се приказва за въпросния Илън.

„ Знаехте ли, че през 1953 година във приказен разказ Вернер декор Браун приказва за персона на име Илън, който ще заведе хората на Марс? “ – попита той.

Преводът на книгата демонстрира даже по-интересни неща. „ Илън “ се оказва не име, а управническа купа – нещо като определен меритократичен президент. Разбира се, това натрапва историческия паралел с имената Цезар и Август, останали в имперската титулатурна система и с производни в някои езици.

В романа на Фон Браун на Марс има представителна народна власт с държавно управление от 10 души, чийто водач се избира за 5 години и се титулува Илън. Има и двукамерен парламент, който приема законите, прилагани от държавното управление на Илъна.

Горната камара се назначава от Илъна, тя е от 60 души. Те могат да одобряват или отхвърлят законопроекти, само че не и да ги трансформират.

Долната камара е изборна, само че на класов принцип, а не на районен. Това се изяснява с развиването на превоза, който разрешавал цялата планета да бъде обиколен единствено за 4 часа.

Според Фон Браун тази система предотвратява деленето сред по-богатите и по-бедните райони и спора сред ползите им.

Книгата разказва доста повече от фантастичната народна власт на Марс. Тя приказва за идването на хората там – от неговото обмисляне в кабинетите на Земята, до сполучливото осъществяване.

Споменаването й провокира доста мнения в обществените медии, множеството от които на удивление. Има и такива, които споделят, че биха дали своят вот за Фон Браун и неговата политическа система.

Промяната за немския талант идва през 1957 година, откакто Съветите изстреляха първия неестествен сателит на Земята. Германецът е комплициран отпред на програмата на Съединени американски щати за балистични ракети и единствено след година екипът му изстреля американски спътник, което стана въз основата на проекти за ракетите V2.

Година по-късно е учредена НАСА и декор Браун стана неин основен инженер, ангажиран със основаването на ракетата „ Сатурн 5 “.

Той се трансформира в център на американската обсебеност от космоса и се потвърди като извънреден занаятчия в връзката и управител с решаваща роля в задачата „ Аполо 11 “.

На 22 юли 1969 година Съединени американски щати триумфално сложиха завършек на галактическата конкуренция, откакто космонавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се приземиха на лунната повърхнина и забиха там американския байрак.

Фон Браун умря през 1977 година и остана в историята на науката и технологиите като една от най-блестящите и най-противоречиви персони.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР