Един от най-големите туроператори в България - Астрал Холидейз, фалира.

...
Един от най-големите туроператори в България - Астрал Холидейз, фалира.
Коментари Харесай

Фалира представителят на Томас Кук у нас

Един от най-големите туроператори в България - " Астрал Холидейз ", банкрутира. От през вчерашния ден сдружението приключи активността си и стартира процедура по неплатежоспособност. Случващото се идва след банкрута на английския туроператор " Томас Кук ", чийто формален представител в България е " Астрал Холидейз ". Почивките на част от клиентите на българското сдружение няма да се осъществят, а хората ще би трябвало да търсят парите си от застрахователя на организацията.

Представители на бранша считат, че това няма да е единственият банкрут в България след краха на най-старата туристическа организация в света. По публични данни 58 български хотела имат да вземат заплащания от " Томас Кук ". Вероятността да ги получат обаче е минимална, защото ще би трябвало да се наредят на опашката на кредиторите на сдружението.

Налага се да прекратим активността и да стартираме процедура по оповестяване в неплатежоспособност на " АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл " АД от 07.10.2019 година след съвсем 24 години наличие на туристическия пазар и макар неимоверните старания на управлението и чиновниците, написа на формалния уебсайт на туроператора. Пътуванията на всички, закупили почивки от " Астрал Холидейз ", които сега се намират зад границата, са напълно платени, заради което не съществува заплаха от проблеми с полети или отвод за настаняване в хотели или други туристически услуги.

Компанията обаче няма да има опция да реализира бъдещи планувани пътувания на част от своите клиенти след 7 октомври. Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от " Астрал Холидейз " към сътрудници, ще бъдат персонално известени. Клиенти, закупили единствено услугата самолетен билет с постоянни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, защото всички билети са към този момент закупени и платени от " Астрал Холидейз ", написа в известието.

От компанията твърдят още, че са подхванати всички нужни ограничения и са изпълнени всички отговорности по Закона за туризма, тъй че да се защитят клиентите. Тези, които са внесли депозити или са платили напълно сумите по своите бъдещи проведени пътувания, само че " Астрал Холидейз " не е заплатил към сътрудник или снабдител, ще бъдат обезщетени по закон. Те са обезпечени със застраховка " Отговорност на туроператора ", подписана сред " Астрал Холидейз Интернешънъл " АД и ЗК " Уника ", с покритие 700 000 лева
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР