Един от най-големите тайфуни, връхлитали някога Япония, достигна южния остров

...
Един от най-големите тайфуни, връхлитали някога Япония, достигна южния остров
Коментари Харесай

Мощен тайфун връхлетя Япония

Един от най-големите тайфуни, връхлитали в миналото Япония, доближи южния остров Кюшу, съобщи Военновъздушни сили.

Тайфунът Нанмадол донесе ветрове със скорост минимум 180 км в час. Очакванията са в някои региони да паднат значителни дъждове до края на деня.

Властите провеждат евакуацията на четири милиона души, поради предстоящите наводнения и свлачища. Спрени са редица транспортни услуги – придвижването на скоростните влакове, фериботите и стотици полети.

Тайфунът доближи сушата покрай град Кагошима, на южния завършек на Кюшу, тази заран.

Кюшу е най-южният от четирите острова, които съставляват главната част на Япония и има население от над 13 милиона души.

Властите издадоха „ специфична паника “ за острова, първата, въведена в миналото отвън префектура Окинава, която се състои от по-малките, отдалечени японски острови в Източнокитайско море, оповестява Japan Times.

Японската метеорологична организация предизвести, че Нанмадол ще донесе пороен дъжд, бурни талази по крайбрежието и толкоз мощни ветрове, че съществува риск домовете да се срутят.

Сега тайфунът се движи на север през Кюшу, изсипвайки големи количества дъжд върху планинския център на острова.

Очаква се да премине през централна Япония към Токио през идващите дни и да резервира огромна част от силата си, до момента в който се движи.

Най-голямата опасност за живота и имуществото е от дъжда, който към този момент провокира повишаване на реките и може да отприщи земя и кални свлачища.

Нанмадол е 14-ият тихоокеански ураган този сезон и най-големият, блъснал Япония. Според Японската метеорологична организация бурята е с капацитет да бъде даже по-разрушителна от тайфуна Джеби през 2018 година, който остави 14 жертви, по този начин и от тайфуна Хагибис, който аргументи широкомащабни спирания на електрозахранването през 2019 година

Страната е добре готова за справяне с сходни стихии, само че те стават все по-големи и разрушителни, поради изменението на климата, предизвестяват учени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР