Един от любимите външнополитически инструменти на американския президент Доналд Тръмп

...
Един от любимите външнополитически инструменти на американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Изборите в САЩ решават за търговията с ЕС

Един от обичаните външнополитически принадлежности на американския президент Доналд Тръмп са митническите цени. Макар конфликтът му с Китай да притегля главното внимание, той не се колебае да използва "инструмента " и по отношение на съдружниците и приятелите на Щатите.

Съперникът на Тръмп за Белия дом - Джо Байдън, също се е изказвал сериозно за китайските практики, тъй че най-вероятно обтегнатите връзки с Пекин ще останат и след негова възможна победа.

Съвсем друга обаче е обстановката от европейска позиция, тъй като US-президентските избори ще дефинират дали следва усилване на комерсиалното напрежение, или в противен случай - дават обещание помирение!

Две събития от последните седмици върнаха безпокойството за трансатлантическите търговски връзки, което бе отчасти туширано при започване на годината.

Най-напред Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) одобри, че преди края на 2020-а няма да има многостранно съглашение за таксуването на огромните компании за цифрови услуги като

"Амазон ", "Епъл ", "Фейсбук " и "Гугъл "

Ако европейските държавни управления изпълнят желанието си да вкарат облагане едностранно, Тръмп сподели, че ще отговори с цени за европейския експорт за Съединени американски щати. Според специалисти на Организацията за икономическо сътрудничество и раз една комерсиална война поради налагането на цифровите налози може да коства 1 % от международния БВП.

Малко след публикуването на разбора на Организацията за икономическо сътрудничество и раз съдия на Световната комерсиална организация отсъди, че Европейският съюз може да наложи още незабавно цени върху американски импорт за 4 милиарда $ – по отношение на проточилия се спор за държавната поддръжка за първенеца в американския експорт, самолетостроителния колос "Боинг ". Решението идва, откакто предходната година, отново с утвърждението на СТО, Тръмп наложи мита за европейски импорт на самолети, виновност и сирена за 7,5 милиарда в отговор на европейските дотации за "Еърбъс ".

За разлика от

разногласието сред "Еърбъс " и "Боинг ",

който се точи от години, въпросът за таксуването на цифровите колоси е относително нов. Тъй като цената на цифровите услуги внезапно набъбна през последното десетилетие, доста страни започнаха да гледат на софтуерните колоси като на евентуален източник на приходи. През юли 2019-а френският президент Еманюел Макрон разгласи, че страната му ще наложи налог от 3 на 100 за цифрови компании с приходи над несъмнено равнище, само че отсрочи осъществяването на решението си и се опита да контракти по-широко интернационално съглашение по въпроса. Макар че френският налог официално не е антиамерикански, фирмите от Съединени американски щати преобладават софтуерния бранш и ще понесат най-големия удар. Нещо повече, Вашингтон разгласи, че френският налог е по този начин фиктивен, че да не визира редица френски компании, което го прави дискриминационен.

През януари 2020-а Тръмп заплаши, че ще отвърне на Франция с цени върху нейните артикули, само че той и Макрон се схванаха да отсрочат налагането на нови налози и мита с вярата да приключат договарянията за цифровите налози под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз до края на годината. Тогава пък пристигна коронавирусът, персоналните срещи станаха невъзможни и договарянията забуксуваха. Белият дом се отдръпна от тях през юни поради неналичието на напредък, само че чак през октомври Организацията за икономическо сътрудничество и раз удостовери, че тази година съглашение няма да има. Френският финансов министър Брюно Льо Мер тогава заяви, че страната му

ще стартира да събира цифровия налог

през декември и прикани и другите страни от Европейски Съюз да последват Франция. Отговор от Тръмп още няма.

Последното развиване към конфликта за дотациите за самолетостроителите обаче заплашва с още по-голямо изостряне на трансатлантическите търкания. След като администрацията на Тръмп наложи мита за европейски артикули в разногласието към дотациите за "Еърбъс " предходната година, представители на Европейски Съюз обявиха, че няма да подхващат ответни ходове, до момента в който СТО не отсъди по случая със дотациите за "Боинг " – във тип на поръчки и друга поддръжка от държавното управление на Съединени американски щати и във тип на данъчни облекчения от щата Вашингтон, където е основана компанията. В последна сметка международната организация позволи на Европейски Съюз да работи, откакто неин съдия отсъди, че цената на вредите за "Еърбъс " от дотациите за "Боинг " от 2010-а насам възлизат на 4 милиарда $. Сумата е по средата сред настояването на Европейски Съюз за позволение за ответни ограничения за 8,5 милиарда и американските калкулации, съгласно които вредите не надвишават 412 милиона.

След оповестяването на решението на СТО Търговският представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър съобщи, че

няма учредения за наказания на Европейски Съюз

върху американския експорт, а пък щатът Вашингтон анулира данъчните облекчения за "Боинг ", които съгласно СТО противоречаха на разпоредбите за ограничение на дотациите. Организацията откри, че държавното управление на Съединени американски щати е премахнало и други противозаконни дотации, които към този момент не би трябвало да се включват в сметката за вредите.

Повечето наблюдаващи считат, че Европейски Съюз ще изчака да види какво ще се случи на президентските избори в Съединени американски щати, преди да предприеме идващите си стъпки по разногласието за "Еърбъс " и "Боинг ". Европейски представители обявиха, че избират решение посредством договаряния, с цел да се избегнат непотребни цени в миг, когато самолетните компании в целия свят страдат от внезапен спад в броя на полетите поради коронавирусната пандемия. Междувременно двете компании оповестиха проекти за редуциране на 30 000 работни места. "Боинг " страда и от анулираните поръчки на проблематичния си модел "373 " след двете произшествия през 2018-а и 2019-а.

Администрацията на Тръмп към този момент мълчи по въпроса за цифровите налози, откакто Организацията за икономическо сътрудничество и раз разгласи, че договарянията ще продължат и през 2021-ва, а Франция заяви, че ще стартира да събира налога от декември. Макар че

Тръмп обича да употребява цените като инструмент

да взема решение едностранно проблемите си, което дава отговор на слагането на "Америка преди всичко " в интернационалната политика и търговия, наподобява и той реши, че разстройването на комерсиалните връзки с Европа с нови цени директно преди президентските избори е прекомерно рисковано. Тръмп също така постоянно дава израз на негодуванието си против "Фейсбук " и други обществени медии поради дейностите им против това, което дефинират като дезинформация и непозната интервенция в изборите, и би било необичайно от негова страна тъкмо в този момент да се хвърли да ги пази.

Неизвестността обаче остава най-малко до 3 ноември, когато ще се реши кой ще е идващият президент. Ако това е отново Тръмп, може да се чака, че той ще се отърси от всички задръжки да размаха тарифната сопа както в никакъв случай до момента. Но даже и това да е Байдън, не може да се чака, че проблемите ще изчезнат като с магическа пръчка – най-малкото тъй като Тръмп ще остане в Белия дом до 20 януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР