Един местен вот с особено висок заряд: изборите за Ландтаг

...
Един местен вот с особено висок заряд: изборите за Ландтаг
Коментари Харесай

Бавария може да осъществи историческа промяна

Един локален избор с изключително висок заряд: изборите за Ландтаг на Бавария през днешния ден могат да сложат завършек на дългогодишното независимо ръководство на ХСС там и да провокират политическо земетресение, което ще се усети чак в Берлин.
Така стартира анализът на немския публицист Максимилиане Кошик, представен от БГНЕС.
В Бавария традицията повелява, че постът на министър-председателя се заема от водача на най-силната партия. Така е още от времето на Франц Йозеф Щраус - най-дълго управлявалия баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) - цели 27 години.
Но от към половин година насам двата поста се поделят сред двама души - ръководител на ХСС е Хорст Зеехофер, а министър-председател на провинцията - Маркус Зьодер. Двамата политически противници обаче са единомислещи, че в Бавария може да има единствено един водач. И на изборите за Ландтаг тази неделя следва да стане ясно кой от двамата ще би трябвало да слезе от политическата сцена. Но залогът на тези провинциални избори е доста по-висок: Бавария може да реализира историческа смяна в курса на локалната политика, вълните от което биха стигнали чак до Берлин.
За външния наблюдаващ баварските консерватори си остават един политически куриоз: към този момент повече от 6 десетилетия те ръководят в Бавария съвсем независимо. Макар че ХСС се явява на избори единствено в своята провинция, баварските консерватори са показани и в политиката на федерално равнище: на парламентарните избори през 2017 година ХСС завоюва съразмерно за цяла Германия 6,2 % от гласовете, преодоля петпроцентната преграда и влезе в Бундестага като независима партия. Там тя взе участие в обща парламентарна секта с другите консерватори от ХДС на канцлерката Ангела Меркел.
Днешните избори - първите след съставянето на четвъртия кабинет на Меркел - ще бъдат отражение и на това до каква степен добре работят дружно двете партии в Берлин. Противно на изказванията на Маркус Зьодер, баварските гласоподаватели считат федералната политика за значима при вземането на решението за кого да гласоподават. Това демонстрират резултатите от последните анкети на баварското радио. И това се отнася най-много за ХСС, показан във федералното държавно управление с трима свои министри.
ХСС обаче има двама съществени противника. От една страна това е дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), която след изборите в Бавария и на идните две седмици по-късно локални избори в Хесен се кани да влезе и в последните два Ландтага, в които към момента не е показана. Другият му съперник са Зелените, които са твърдо решени да нарушат безспорното болшинство на ХСС и да влязат в ръководството. Както наподобява, на тези избори баварските консерватори ще бъдат осъдени от гласоподавателите: в случай че преди пет години те завоюваха съвсем половината от подадените гласове, в този момент настройките сочат, че могат да разчитат единствено на към 1/3 от тях. На какво се дължи този спад?
От една страна на вътрешнопартийните борби за власт сред ръководителя на партията Хорст Зеехофер и водещия претендент на партията Маркус Зьодер. В предизборната битка и двамата използваха и популистки послания - в опит да пернат гласове от дяснопопулистката АзГ. Но за това заплатиха висока цена - рейтингът им падна. Отсега е ясно, че нито един от двамата не може да завоюва тази борба. Победителят ще бъде различен - Съюз90/Зелени. Последните допитвания сочат, че Зелените могат да станат втора политическа мощ в Народното събрание в Мюнхен.
Това развиване обаче не е типично единствено за Бавария: социолозите следят сходни трендове в цяла Германия. Освен това се оказва, че дяснопопулистката партия АзГ не пораства от това, че консерваторите губят гласоподаватели. С предизборния си слоган " АзГ е божието наказване за ХСС " партията се пробва да придърпа към себе си бягащите от ХСС гласоподаватели, само че наподобява, че тази тактика няма да им донесе огромен триумф. Което обаче не значи, че през днешния ден гласоподавателите няма да зашлевят пестник на ХСС. Вече се спекулира, че Хорст Зеехофер е пасажер. Обръща се внимание и на това, че резултатът от баварските избори може да заплаши стабилността на държавното управление на Ангела Меркел.
Това би била и първата кадрова смяна в кабинета на Меркел - в случай че Зеехофер подаде оставка като вътрешен министър. За негов правоприемник се спряга сегашният баварски вътрешен министър Йоахим Херман. Самият той показва умереност: " Никога не съм се стремял към някакви постове ", сподели той пред Дъждовни води, въпреки в същото време да твърди, че бил постоянно подготвен да поеме и отговорност.
Изборите в Бавария не са единственото предизвикателство за Берлин. Само две седмици по-късно и в провинция Хесен ще се проведат избори за Ландтаг. Резултатите от тях могат да бъдат доста по-заплашителни за Ангела Меркел, тъй като там се явява и нейният ХДС. И в случай че ръководещата в Хесен коалиция сред консерватори и Зелени под управлението на довереника на канцлерката Фолкер Буфие загуби изборите, тази есен може да се окаже и много бурна за Берлин и Меркел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР