Един месец след началото на обвиненията за купуване на влияние

...
Един месец след началото на обвиненията за купуване на влияние
Коментари Харесай

Корупционният скандал в Брюксел се разраства

Един месец след началото на обвиняванията за пазаруване на въздействие от трети страни в европейските институции, абсурдът не отшумява. Напротив - в понеделник ръководителят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Метсола стартира незабавна процедура за лишаване на имунитета на още двама настоящи евродепутати по отношение на нови разкрития, свързани с Катар. Става въпрос за Марк Тарабела (S&D, Белгия) и Андреа Козолино (S&D, Италия).

Т.нар. " Qatargate " стартира през декември, когато белгийски прокурор откри 150 хиляди евро в брой в жилището на някогашния към този момент вицепредседател на Екологичен потенциал Ева Кайли в Брюксел. Последва ареста й, предварителни обвинявания за корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация, конфискувани още чанти с пари с необоснован генезис от офиси и жилища на политици и асистенти в белгийската столица (сред които и някогашния евродепутат и сегашен създател на неправителствена организация " Fight Impunity " Панцери, както и Николо Таламанка - също деятел в неправителствения бранш " No Peace Without Justice " и др.).

Парламентът ще стартира публично дългата процедура за унищожаване на правната отбрана на Тарабела и Козолино, когато членовете на Екологичен потенциал се съберат в Страсбург за първи път през 2023 година - на 16 януари. Комисията по правните въпроси на Народното събрание ще даде опция на евродепутатите да изразят позициите си преди формалното гласоподаване в зала. След това Екологичен потенциал ще гласоподава снемането на имунитета с нормално болшинство. Ако бъде утвърдено, ръководителят Роберта Мецола неотложно ще съобщи това решение на способените национални органи, в този случай Белгийската федерална прокуратура.
Реклама Как двамата евродепутати са се облагодетелствали
Белгийският евродепутат Марк Тарабела " поддържа " премахването на парламентарния му имунитет, когато това е поискано от правораздаването, тъй като той " не се крие зад този имунитет ", сподели неговият юрист в понеделник. Той е заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Арабския полуостров и съпредседател на спортната група на институцията - с значима роля в подготовката за семейството на Катар на Световното състезание по футбол предходната година.
Италианският евродепутат Андреа Коцолино принадлежи от групата на S&D в Екологичен потенциал Източник: European parliament
Козолино е в Европарламента от 2009 година и в този мандат е ръководител на делегацията за връзките с страните от " Магреб ", член е на районната комисия и на специфичната комисия, проверяваща потреблението на шпионския програмен продукт " Пегас ". Според " Дойче веле " Козолино също изиска обществено имунитетът му да бъде свален и също отхвърли да е направил нарушаване, също по този начин се отдръпна от ролята си на координатор на своята група по правенето на резолюции по отношение на нарушаванията на правата на индивида отвън Европейски Съюз.
Марк Тарабела напуща централата на S&D след изказвания за присъединяване му в корупционния скалндал с Катар, 13 декември Източник: Reuters
Ще вземе ли най-сетне ограничения Европейският парламент В рамките на следствието, което се води от белгийските управляващи, на 9 и 12 декември са осъществени 20 претърсвания, в това число в постройките на Европейския парламент. Ето за какво белгийският министър председател Александър Де Кроо беше прав, когато сподели пред кореспонденти, че що се отнася до абсурда с Катар, " белгийското правораздаване прави това, което на пръв взор Народното събрание не е правил ". " Европейският парламент има доста средства да се контролира ", добави той. " Оказва се, че това значително е система за саморегулиране, основана на доброволни старания, които явно не са били задоволителни ".
Реклама
" От първия миг Екологичен потенциал направи всичко по силите си, с цел да подкрепи следствията и ние ще продължим да подсигуряваме, че няма да има безотговорност ", разяснява от своя страна Мецола в прессъобщение. " Отговорните ще намерят този парламент на страната на закона. Корупцията не може да се отплати и ние ще създадем всичко, с цел да се борим с нея. "

Председателят на Народното събрание също по този начин ще изложи своите планове за промени през идващите седмици, в това число преразглеждане на актуалните правила и възстановяване на вътрешните системи, в това число за използването им. Мецола желае снемането на имунитета да завърши доникъде на февруари.

Групата на социалистите и демократите също показва подготвеност да приключи участието на двмата евродепутати.
Свързани публикации Кешът от Катар в Екологичен потенциал: за какво е допустимо това да се случи 23 декември 2022, 09:46 Българите и демокрацията: болшинството имат вяра в нея, половината са " частични популисти " 22 декември 2022, 15:49 Защо Народното събрание отхвърли да отбрани подателите на сигнали за корупция и нарушавания 18 декември 2022, 15:39 Строител на капитализма: Ева Кайли 15 декември 2022, 15:28 600 хиляди евро в чекмеджето на евродепутата: Аферата " Катар " сподели пропуските в Брюксел 12 декември 2022, 12:27 Шенген през крив макарон 2 декември 2022, 07:03 Решителният месец за влизането в Шенген стартира да тече 26 октомври 2022, 16:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР