E233, чието общо наименование е тиабендазол, е синтетичен фунгицид. Също

...
E233, чието общо наименование е тиабендазол, е синтетичен фунгицид. Също
Коментари Харесай

Е233 - дефиниция, приложение и свойства

E233, чието общо название е тиабендазол, е синтетичен фунгицид. Също по този начин E233 е хранителна добавка, утвърдена от Европейския съюз (ЕС) и употребена като антибактериален и противогъбичен синтетичен консервант в хранителни артикули.

Намира приложение и във ветеринарната медицина.

Химичната формула на Е233 е C10H7N3S.

Е233 съставлява бистър прахуляк, който не се отличава с необикновен усет и аромат. Този консервант е едва разтворим във воден разтвор, само че изцяло се комбинира с алкохолни разтвори.

Използва се главно в битката с плесента на зеленчуци и плодове.

Отстраняването му от човешкото тяло става, като след хидролиза на E233 в черния дроб всички химикали се обработват през бъбреците. Или по-точно казано - се хидролизира в черния дроб и се екскретира от бъбреците. Няма странични резултати, в случай че е в допустими концентрации.

Когато се употребява за лекуване на някои медицински положения (заболявания и разстройства), съвсем 1/3 от пациентите страдат от признаци на гадене, повръщане, световъртеж, диария, загуба на вкус, унесеност, главоболие, болки в корема, пожълтяване на очите и кожата, потъмняване на урината, тресчица, отмалялост и даже анорексия.

Поради тази причина E233 е неразрешен в Австралия.

Тиабендазол може да се употребява, като лекарство за противогъбично лекуване и като противоглистно средство. Е233 се употребява, като помощно средство при отравяне с живак, олово и други тежки метали.

Храни и питиета, които от време на време включват E233

 Е233

- гъби;

- круши;

- банани;

- портокали;

- картофи;

- месо;

- мляко.

Е233 е необятно употребен фунгицид (особено върху плодове). Може да бъде и съставен елемент на воден разтвор, в който се потапят плодовете.

Може да се употребява единствено върху външната повърхнина на плодовете, като плодовете могат да бъдат напръскани или потопени в тиабендазол, с цел да се покрият отмерено за по-добър резултат.

Допустимият дневен банкет на Е233 е до 0.1 mg/kg телесно тегло.

Няма диетични ограничавания при банкет на тиабендазол. Може да се употребява от всички, в това число от вегани и вегетарианци.

Не е мутаген или канцероген.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР