Е, това беше неочаквано и внезапно.Решението на Fiat Chrysler Automobiles

...
Е, това беше неочаквано и внезапно.Решението на Fiat Chrysler Automobiles
Коментари Харесай

Грозните истини, които проваленото сливане между Fiat и Renault показа

Е, това беше ненадейно и ненадейно.

Решението на Fiat Chrysler Automobiles NV да се откаже от сливането с Renault SA остави всички сюрпризирани. Сега и двете компании имат доста работа, с цел да разрешат слабостите си, които договарянията за обединяване демонстрираха ясно. Има и въпроси, които президентът на Франция Еманюел Макрон би трябвало да позволи, написа за Bloomberg Крис Раян.

Предложението от три страници, което Fiat разгласява единствено преди две седмици, накара бъдещото обединение да звучи толкоз елементарно. Директорът на Renault Жан-Доминик Сенар и сътрудника му от Fiat Джон Елкан трябваше да знаят, че спокойствието им няма да оцелее след намесата на политиците и комплицираните връзки в промишлеността.

Предложението за обединение с Renault нямаше по какъв начин да не подкопае още повече връзката на френската компания с японските сътрудници от Nissan, които към момента се оправят с следствията от изпадането на архитекта на алианса Карлос Гон. А Fiat нямаше по какъв начин да няма разногласия с Франция, която има 15 % от Renault и е извънредно сензитивна, когато се заприказва за гаранция за работни места и ръководство. Сливанията, в които двете страни са равни, в никакъв случай не са лесни, както сподели и епичният неуспех на френско-италианския производител на очила EssilorLuxoticca SA.

И въпреки всичко, откакто огромна част от работата бе свършена, а пазарите реагираха толкоз положително, решението на Fiat изглеждаше преждевременно (Франция остави вратата отворена за ново предложение). Не можеха ли италианците да изчакат още няколко дни, до момента в който Париж и Nissan се почувстват по-комфортно?

Може би Елкан е схванал, че френско-италиански-американски-японски производител с френската страна като котва ще сътвори прекалено много проблеми. Fiat не за първи път предлага обединение и след това се отхвърля, както ни припомня случая с GM.

Какво ни сподели процесът?

Той подсети на вложителите, че Fiat надалеч не е вложила нужното в електрически коли, както и че общите нездравословни излъчвания от колите ѝ са прекомерно високи. Въпреки цялата мощ на пикапите и SUV моделите на марката в Съединени американски щати, Fiat сложи на масата и слаб баланс поради големи пенсионни отговорности.

А Renault? Дискусиите за сливането демонстрираха какво е отношението на вложителите към френската група. Вадейки каузи в Nissan, кеша и другите вложения, акционерите не видяха безусловно никаква стойност в производството на коли. Това е засрамващо, меко казано. И Сенар ще би трябвало да промени визията на пазара.

Ами Франция? Ходовете на Париж накараха желанията на Макрон да понижи собствеността на страната в компании и превръщането им в европейски първенци да наподобяват кухи. Когато ножът опре кокала, Франция постоянно ще търси метод да резервира всяко едно работно място и това ще бъде най-важното за нея.

Може би Fiat ще успее да се съвземе и ще направи трети опит за интернационално обединение. Имаше спекулации, че Peugeot SA е евентуален сътрудник - само че Франция има дял и там.

Няма подозрение, че за автомобилните производители има смисъл да обединят финансовите си запаси и да влагат дружно в технологиите на бъдещето. Но намаляването на разноските може да стане и посредством хлабави алианси, като този сред BMW и Jaguar Land Rover, разгласен тази седмица. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР