Дюлята е истинска витаминозна бомба през есента. Полезният плод, който

...
Дюлята е истинска витаминозна бомба през есента. Полезният плод, който
Коментари Харесай

Чай от дюли - за какво помага?

Дюлята е същинска витаминозна бомба през есента. Полезният плод, който идва от югоизточна Азия, само че вирее добре и у нас, е прочут с това, че всичките му елементи - плод, семена, листа, даже мъхът по плода, са с лековити свойства. С най-хубави лечебни качества се отличават сокът и сиропът от дюли.

Възможностите на дюлята като национален лек се дължат на богатото наличие на витамини - С, В1, В2, В3, провитамин А. Калият, калцият, магнезият, медта, натрият, цинк, мангана, желязото, хлорът и сярата са представители на минералите, обогатяващи дюлята.

Към това благосъстояние се прибавят протеините, фибрите и въглехидратите. Мазнините и калориите са с ниско наличие и по тази причина плодът е диетичен. Амигдалинът (витамин В17) в семената има мощно антираково деяние, а танинът, пектинът, захарите и ябълчената киселина подкрепят работата на чревния тракт.

Танините и слузта в дюлите работят добре на тънките вътрешности и пазят от инфекциозни болести.

Наред със сиропите и сокът се подготвят и чайове от дюля като лек за разнообразни заболявания. Известно е, че от дюлята нищо не трябва да се хвърля, тъй като всяка нейна част е лек против някакво недоволство. Ето от кои елементи на дюлята може да се свари чай и какво лекува той.

Чай от дюлеви семки

 Чай от дюли

Чаят, сварен от семките на дюлята, е чудесно средство против бодърствуване, защото отстранява напрежението, успокоява и успива. Може да се употребява като средство против неприятен мирис, а също лекува изгаряния и рани.

Чай от листата на дюлята

Този чай от дюля е лек главно против възпаления на горните дихателни пътища. Той облекчава пристъпите на кашлицата, както и по-тежки признаци като тези на бронхита. Добър избор за топла напитка е при инфектиране на гърлото, а също работи добре при пресипване на гласа.

Чаят от листата на дюлята може да се употребява и като успокоително средство срещу бодърствуване, наред с чая от семките на плода.

Чай от плод дюля

Плодът на дюлята, сварен на чай, също е средство против простуди на горните дихателни пътища и при възпалено гърло. Този чай е най-приятен за приложимост и се прави от 1 почистена от семките дюля, нарязана на тънки части, която се вари 15-20 минути, прецежда се и се пие на дребни глътки денем.

Научи също защо е потребна дюлята, по какъв начин се съхраняват дюли и по какъв начин да създадем вино от дюли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР