Дяволската уста или т.нар. домашна коприва е растение, което всички

...
Дяволската уста или т.нар. домашна коприва е растение, което всички
Коментари Харесай

Дяволска уста при умора и главоболие

Дяволската уста или така наречен домашна коприва е растение, което всички сме виждали, само че на което малко на брой знаят функционалностите. То съставлява многогодишно тревисто растение с високо право и кухо, покрито с власинки стъбълце. Цветчетата му са по няколко, ситуирани в пазвите на горните листа. Може да се срещне на всички места – по нивите, тревистите места и във всеки двор.

За лечебни цели се бере надземната част на растението. От него се прави запарка. 2 с.л. от билката се заливат с 400 мл вряла вода. Оставя се да кисне 2 часа. 3 пъти на ден преди хранене се приема по 100 мл от отварата.

Една от главните функционалности на дяволската уста е обвързвана с това, че прогонва главоболието, дружно с умората. Тя има успокоителен резултат и върху гладката мускулатура, което я прави потребна за сърцето.

В множеството случаи дяволската уста се комбинира с други билки, защото е доста мощна. В обичайна медицина тя се ползва при анемия, леки форми на Базедова болест, при климактерични разстройства, функционални разстройства на централната нервна система.

Тя има способността да контролира сърдечната активност и менструацията и при потребност да уголемява кръвоносните съдове. Приемът на дяволска уста работи пикочогонно, намалява артериалното налягане и има противогърчов резултат.

 Главоболие

Повечето ѝ свойства се дължат на съдържащия се в нея леунорин. Готовите лекарствени препарати от нея се оферират със същото название – леунорин.

Тя също по този начин намалява артериалното налягане, заради което работи удобно при хипертония, сърдечносъдова невроза, стенокардия, кардиосклероза, миокардиопатия, сърдечен недостатък, гръдна жаба и други

Има редица предписания от националната медицина, в чийто състав влиза и дяволската уста. Тя се използва при малария, неплодородие, проблеми с уринирането, даже туберкулоза.

Освен вътрешно, дяволската уста има и външно приложение. Тя се употребява сполучливо за налагане на лапи при рани и изгаряния.

Поради мощното си деяние, одобряваната доза от билката би трябвало да е следена и съобразена с рекомендациите. При банкет на по-голяма доза това води до унесеност, постоянно уриниране, занимателен пулс и хипотония.

Преди приложимост се консултирайте с доктор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР