Двойно повече украинци са на мнение, че Западът е уморен

...
Двойно повече украинци са на мнение, че Западът е уморен
Коментари Харесай

Краят на състраданието: Умори ли се Западът от войната

Двойно повече украинци са на мнение, че Западът е изтощен от войната и цели Киев да стартира договаряния за съглашение с Москва.

Това сочат изводите от, извършено през октомври от Киевския интернационален институт по социология, оповестява Euronews.

В новото изследване украинските социолози изследват по какъв начин популацията на страната се отнася към един от главните пропагандни разкази на Кремъл - " Западът е изтощен от войната ".

Делът на украинците, които считат, че поддръжката на съдружниците понижава, се е нараснал от 15% на 30% в съпоставяне със септември и декември предходната година.

Теорията за " умората на Запада " беше доказана неотдавна от представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

" Неведнъж сме казвали, че съгласно нашите прогнози умората от този спор, умората от изцяло неуместното спонсориране на киевския режим ще нараства в разнообразни страни, в това число и в Съединени американски щати ", съобщи Песков при започване на октомври.

Над 60% от популацията в Украйна остават уверени, че поддръжката на Запада е мощна и както считат специалистите, надали ще отслабне през идващите месеци.

" Президентът Байдън разполага с още седем месеца, с цел да продължи да поддържа Украйна и той съобщи това. Съединени американски щати дават на Украйна сериозна оръжейна система. Така че това сигурно ще продължи ", съобщи Джуди Демпси от Европейския център " Карнеги " и основен редактор на блога " Стратегическа Европа ".

Според Демпси поддръжката на Брюксел за Киев е останала непоколебима от февруари 2022 година, когато стартира пълномащабната съветска инвазия. Европейски Съюз е подготвен да продължи да дава финансова, политическа и военна помощ на Киев.

" Усещането, че войната е траяла задоволително дълго, е налице измежду страните членки, само че то не е задоволително надълбоко, с цел да го забележим в реалност, с цел да стигнем досега, в който европейците да кажат, стига толкоз, дано да преговаряме ", означи специалистът.

Поражение на Украйна против Русия може съществено да повлияе на структурата на сигурността в Европа в бъдеще, счита Максимилиан Хес, откривател в Американския институт за външнополитически проучвания и създател на книгата " Икономическа война. Украйна и световният спор сред Русия и Запада ".

" Много е значимо да имаме положително схващане за това, което е заложено на карта в спора, а то е освен бъдещият ред на сигурност в Европа и капацитетът за по-голяма съветска експанзия, само че и икономическите и политическите системи, за чието реформиране се борят украинците. Това е спор, в който си заслужава да подкрепим Украйна, тъй като алтернативата, при която Путин победи и унищожи тази страна, ще докара освен до разрушение на европейската парадигма на сигурността, само че и на политическата и икономическата парадигма в цяла Европа ", добавя Хес.

Според специалиста през идващите месеци украинците не би трябвало да се тормозят, че финансовата помощ ще намалее доста или ще изчезне изцяло.

" Мисля, че Европейският съюз умно е заложил на дълготрайна помощна поддръжка. В Съединените щати чакам да има още политическа битка към поддръжката. Но сигурно считам, че най-малко до изборите при започване на ноември 2024 година, тази поддръжка ще остане мощна и ще продължи да бъде предоставяна, откакто Съединени американски щати преодолеят личната си вътрешнополитическа рецесия ", признава той.

Пълномащабната офанзива на Русия против някогашния ѝ руски комшия навлиза във втората си зима, отбелязва Euronews.

В този миг нито Киев, нито Москва са подготвени да седнат на масата за договаряния. Кремъл декларира, че " специфичната интервенция ще продължи до реализиране на задачите си, само че украинското управление не счита, че разговорът е вероятен, " до момента в който окупационните войски са на територията на страната ".

" Ние даже не мислим за териториални взаимни отстъпки. За Украйна няма разлика сред Донецка област и Лвовска област, Черниговска област и Крим, Киев или Севастопол ", припомня Руслан Стефанчук, ръководител на Върховната рада, в изявлението си на интернационалната конференция " Крим световно. Разбирането на Украйна през Юга ".

" В момента не виждам края на тази война, тъй като украинците не са подготвени да договарят за каквото и да е съглашение, което в действителност би направило териториалната им целокупност безусловно невъзможна за реализиране ", споделя Джуди Демпси. 

" От всички послания и официални съобщения, идващи от Кремъл, е ясно, че те не са в положение да договарят.

Възниква въпросът, в случай че нито една от страните не желае да договаря и в случай че войната се проточи, а от ден на ден хора умират и от ден на ден бежанци би трябвало да изоставен домовете си, дали има някакъв външен събеседник, който фактически може да сближи двете страни? В момента това не е явно. ", добавя специалистът.

Мир може да бъде реализиран единствено когато ръководещите в Русия не могат повече да не престават войната, заключава Максимилиан Хес. " Не виждам никаква опция за скорошно преустановяване на войната, тъй като Путин не е показал интерес към това. Реалността е, че точно Кремъл стартира тази война за първи път през 2014 година и започва в пълномащабна война през 2022 година А мирът е вероятен единствено тогава, когато Кремъл на Путин към този момент не е в положение или не желае да взе участие в битката ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР