Двете воюващи страни в Судан подписаха късно в събота споразумение

...
Двете воюващи страни в Судан подписаха късно в събота споразумение
Коментари Харесай

Армията и паравоенните в Судан подписаха споразумение за временно прекратяване на огъня

Двете воюващи страни в Судан подписаха късно в събота съглашение за седемдневно преустановяване на огъня. Това съобщи Ройтерс, като се базира на взаимно изказване на Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Сраженията сред суданската постоянна войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), откакто командирът на Съюз на българските писатели военачалник Мохамед Хамдан Дагало разпръсна бойците си из цялата страна, което армията възприе като опасност.

Това е следващото съглашение за краткотрайно преустановяване на огъня, като предходните опити за помирение бяха нарушавани минути след началото им.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия оповестиха обаче, че за разлика от предходни прекратявания на огъня, съглашението, реализирано в Джеда, ще бъде подкрепено от американско-саудитски и интернационално подсилен механизъм за наблюдаване.

То ще влезе в действие в понеделник вечерта локално време.

Боевете сред постоянната войска и Съюз на българските писатели доведоха Судан на ръба на филантропична рецесия, като повече от един милион души се считат за разселени, заяви Би Би Си.

Запасите от храна, пари и артикули от първа нужда бързо понижиха. Хуманитарните организации оповестиха, че не съумяват да обезпечат задоволителна помощ в столицата Хартум, която е най-засегната от насилието.

По-рано този месец Организация на обединените нации 800 000 бежанци от Судан, в случай че сраженията продължат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР