Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари са

...
Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари са
Коментари Харесай

Световната банка: Физическите щети от земетресенията в Турция са за $34,2 милиарда

Двете огромни трусове, които удариха Турция на 6 февруари са предизвикали физически вреди за 34,2 милиарда $. Общите разноски обаче за реорганизация и възобновяване, може да се окажат два пъти по-високи. Това стана ясно от оценката на Световната банка в понеделник.

Според нея земетресенията ще понижат прогнозния растеж на брутния вътрешен артикул на Турция от 3,5% до 4% през 2023 година Това съобщи шефът на Световната банка за Турция Умберто Лопес, представен от Reuters.

Банката ще разгласява обособена оценка на вредите за Сирия във вторник. Според вицепрезидентът на Групата на Световната банка за Европа и Централна Азия Анна Бьерде, обстановката там е пагубна.
 Колко коства на Турция опустошителното земетресение
Колко коства на Турция опустошителното земетресение

Най-големи финансово са загубите на жилищен фонд

По думите на Бьерде първичната оценка на вредите за Турция от 34,2 милиарда $ се равнява на към 4% от нейната икономическа продукция през 2021 година, само че тук не са включени косвени разноски или вторични въздействия върху растежа на нейната стопанска система или последното земетресение преди седмица.

" Разходите за реорганизация могат да надвишават два до три пъти предстоящите директни физически вреди ", разяснява още тя.

Земетресенията са били последвани от над 7500 вторични труса, създавайки най-голямото сходно злополучие, сполетяло Турция от над 80 години.

Според отчетът на банката за световна оценка на вредите след бедствия 1,25 милиона души са останали, поради частични или цялостно опустошение на жилищата им.

Най-тежките вреди са в 11 провинции в Южна Турция, където бедността е нещо всекидневно. Там има и повече от 1,7 милиона сирийски бежанци или към половината от общото население на сирийски бежанци в Турция, се споделя в отчета.

Световната банка даде помощ от 780 милиона $ за Турция и 1 милиард $ в нов план за незабавно възобновяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР