Две знакови събития белязаха началото на предизборната кампания у нас,

...
Две знакови събития белязаха началото на предизборната кампания у нас,
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: Какво искат САЩ от България, за да не вадят папките по „Магнитски“?

Две знакови събития белязаха началото на предизборната акция у нас, въпреки и маскирани зад външна протоколност. Първото бе визитата в София на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Майкъл (Майк) Помпео. А второто – визитата на дипломат Джим О’Брайън, началник на офиса за съгласуване на американските наказания в Държавния департамент.

Българската командировка на Помпео бе обвързвана с газовата диверсификация. А задачата на господин О’Брайън беше да ни попита какво, аджеба, вършим по друга щекотлива тематика — антикорупцията, написа „ Галерия “.

Зад тези привидно разумни американски ползи у нас наднича и едно много съществено разбъркване на политическите пластове. И предизборно увещание от страна на американците, че политическите фактори у нас имат задължения, които би трябвало да извършват.

Помпео към този момент не е част от президентската администрация в Щатите, само че не е загадка, че американската външна политика не се трансформира, без значение кой е стопанинът на Белил дом. Бивши държавни секретари и даже някогашни президенти постоянно се „ спускат “ на задачи, които са значими за Чичо Сам и не се вземат решение на равнище „ дипломат “.

В същото време фактори от ранга на Помпео пътуват за задгранични задания, когато те изискват повече тактичност, т.е. да не се обвързва чак толкоз непосредствено американската страна.

И по този начин, каква бе задачата на Майк Помпео в нашата страна? България може да се трансформира в енергиен център на Югоизточна Европа, сподели на дипломатически език някогашният американски държавен секретар на лекция в София. И за децата е ясно, че това няма по какъв начин да стане – ние нямаме нужната инфраструктура, а митичният интерконектор с Гърция не може да покрие изцяло даже вътрешните ни потребности.

Не разполагаме и със личен терминал за полутечен газ, а единствено с 20% от акциите на този край гръцкия град Александруполис. Имаме и едно-единствено газохранилище в Чирен, а до момента в който някогашният министър председател Бойко Борисов говореше сладко-сладко за енергийно „ хъбче “, страни от нашата рогозка като Сърбия и Унгария построиха по едно-две нови, съвременни газохранилища.

Даже ги и изпълниха. Г-н Помпео е пределно наясно, че България изостава в газовата диверсификация и остава мощно подвластна от Русия, макар юнашките приказки на някогашните министър председатели Борисов и Петков по какъв начин би трябвало да скъсаме с неприятния „ Газпром “ за безконечни времена.

В лекцията си в действителност той внимателно подсети на бъдещите ръководещи, че Съединени американски щати ще ускорява натиска си за това страната ни да приема от ден на ден доставки с втечнено синьо гориво с танкери – газови от Щатите и от други страни.

И нещо друго напълно ясно ни го сподели някогашният държавен секретар. Вашингтон ще ускорява лобито си у нас за рандеман на шистов газ от наши български залежи със противоречивата технология фракинг, от която на еколозите им настръхват косите.

„ Фракинг технологиите за рандеман на шистов газ са доста по-чисти от съветския природен газ. Не позволявайте на шепа зле осведомени деятели, които употребяват причини, неосноваващи се на обстоятелства, да разрушат бъдещето ви “, сподели Майк Помпео.

Фракингът за извличане на газ е извънредно безвреден, посочи още той. Съединени американски щати ще оказват помощ на България. Ще дойдат най-хубавите американски компании, с цел да оказват помощ и научат страната ви да създава тези запаси.

Отговорът за енергийната ви самостоятелност не е в чужбина, а тук, в това число посредством капацитета за рандеман на шистов газ, сподели някогашният държавен секретар.

Нужно е локалният рандеман на природен газ да бъде неделима част от тактиката на България за енергийна сигурност и самостоятелност, изключително във времена на високи цени на силата, които въздействат отрицателно на потребителите, добави той.

Когато добиването на шистовия газ е почнало в Съединени американски щати, там също е имало клюки, че това ще докара до трусове, пожари, отравяне на водите, естествени бедствия. Това се пропагандирало от левичари, които нямали интерес Съединени американски щати да употребяват такива изкопаеми горива.

Реклама

Америка обаче се позовала на обстоятелствата и науката, с цел да се изясни на хората по какъв метод се до-бива газ посредством фракинг, показа още Помпео.

Малко по-късно Помпео се срещна с шефа на „ Овергаз “ Сашо Дончев и даже даде изявление за изданието му. Между другото, американският политик и някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Помпео е ръководител на консултативния съвет на Linden Energy Ltd, която закупи 50% в „ Овергаз Инк. “

Помпео не се срещна с политици. Отказът му да беседва с партийни водачи, най-малко обществено, е разбираем. Страната ни е в предизборна акция и няма задграничен делегат, който да се самоубие имиджово, като беседва с този или оня.

В централите на водещите партии у нас обаче се приказва под сурдинка, че Помпео ясно е предал какво мисли Белият дом за обстановката у нас.

Американската администрация несъмнено е недоволна от служебния кабинет поради заигравката му с „ Газпром “. Именно по тази причина новата шефка на „ Булгаргаз “ Деница Златева, назначена с похвално слово от служебното държавно управление, скочи на амразурата да изяснява. че „ Булгаргаз “ не води никакви договаряния с „ Газпром “.

Тя е направила незабавното изявление след нервно съвещание в кабинета на Гълъб Донев, научи „ Галерия “. На въпросната среща е решено Златева да оправи нещата е американските сътрудници, с цел да не влизат министрите в пояснителен режим.

Според нашите източници „ Продължаваме промяната “ също са получили жълт картон от Вашингтон. Причините са две – първата, че страната ни продължава да купува съветски газ, само че посредством медиатори. А втората – неуверената ни поддръжка за Украйна и плахите оръжейни доставки за воюващата страна, които също се случват посредством медиатори.

На обществената лекция в София Помпео публично съобщи още, че България ще има задължението и привилегията да оказва помощ за възобновяване на Украйна след прекратяването на този спор. Премълчаната истина е, че Щатите още упорстват да дарим част от остарялата си руска военна техника на Киев.

Ние се дърпаме, тъй като не желаеме да утежняваме в допълнение връзките с Русия. А и няма с какво да сменяем нито старите руски танкове Т-72, нито зенитната система С-300.

Противно на интерпретациите на някои анализатори, жълтият картон на американците към харвардците не значи, че доверието към тях е снето. Напротив, Щатите имат съществени геополитически ползи у нас и са подготвени да дадат втори късмет на „ Промяната “.

Условията към този момент бяха недвусмислено декларирани – цялостно разкъсване на енергийната взаимозависимост от Русия, пазаруване на американски полутечен газ, създаване на лични залежи и по-категорична позиция за обстановката в Украйна.

Бившият държавен секретар приказва и по проблема „ Магнитски “, като съобщи, че това не е налагане на морал, а доста сериозна мярка, която се базира на тежки доказателства.

С което потвърди, че визитата му е изцяло съгласувана с тази на Джим О’Брайън. Доскоро незнайният у нас политик в действителност е един от най-сериозните фактори в Съединени американски щати. Именно той е индивидът, който има думата на кой индивид Щатите ще наложат наказания.

Независимо дали става дума за страни като Иран, Русия и Северна Корея, или за знакови персони като съветски олигарси и политици. 0’Брайън се срещна с президента Румен Радев и с представители на служебното държавно управление, след което последваха единствено протоколни известия от съответните пресслужби.

Истината е, че той не е прелетял океана единствено с цел да се снима с български политици. На такива визити нормално се организират „ тежки диалози “ при закрити врата, на които въпросите се слагат очи в очи.

А въпросът у нас е явен – за какво няма върховен държавен служител или знаков политик, който да е наказан за корупция. Нищо чудно Джим О’Брайън да е припомнил внимателно на българската страна да си свърши работата, с цел да на се постанова американската страна да отваря досиетата, в които държи доказателства за нови наказания закона „ Магнитски “. Просто по този начин работи американската дипломация. Ако не можа с положително, ще стана по сложния метод.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР