Две трети искат гъвкаво работно времеПоловината от младежите у нас

...
Две трети искат гъвкаво работно времеПоловината от младежите у нас
Коментари Харесай

Половината от младежите стават бармани и сервитьори

Две трети желаят гъвкаво работно време


Половината от младежите у нас са почнали първата си работа като бармани или сервитьори. Други 62%, които не са работили до в този момент, биха почнали като обслужващ личен състав в областта на услугите. Това демонстрират резултати от национално изследване по поръчка TELUS International Europe.

Все повече от младежите у нас имат предпочитание да съчетават работата с образованието посредством гъвкаво работно време, като 87% от тези, които нямат опит досега, споделят, че биха избрали тази алтернатива. Според половината от интервюираните е извънредно значимо сферата, в която работят, да е обвързвана с образованието им. Освен чиновници в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, 8% от младежите са се занимавали досега с административни действия, 6% са работили в ИТ бранша и 5% – в строителството.

Само 37% от младежите в страната желаят да работят в офис още със започването на първата си работа. Останалият дял интервюирани се задоволяват с нискоквалифицирана работа. Това е по този начин, тъй като 66% от младежите желаят да работят поради заплатата.

Едва 12% показват като причина трупането на опит, а 10% – придобиването на трудови привички. Кариерното развиване е значимо за едвам 8 на 100 от българчетата, демонстрира още анкетата. Без изненада – 81% от младите у нас биха търсили работа в интернет, 30% разчитат на учебното заведение или университета си, до момента в който единствено 22% биха се обърнали към Агенцията по заетостта.

Родителите поддържат концепцията децата им да работят, макар че съгласно 82% те биха изгубили фокус върху образованието си, поради това същият % интервюирани възрастни биха подкрепили гъвкавото работно време.

Но даже съгласно родителите заплащането е главният фактор, децата им да работят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР