Две седмици след началото на войната в Украйна и първата

...
Две седмици след началото на войната в Украйна и първата
Коментари Харесай

Българският пазар на труда поема до 200 000 украински бежанци

Две седмици след началото на войната в Украйна и първата вълна украински бежанци, признати в България, идва въпросът по какъв начин страната ни ще се оправи с човешкия запас, който стои зад думата бежанци. Докато се урежда въпроса дали страната да отпусне 40 лева на човек дневно за бежанците, идват и идващите въпроси: те по кое време ще могат да работят, ще имат ли право на това и при какви условия, децата по какъв начин и по кое време ще могат да се включат в образователния развой. 

Българската асоциация за ръководство на хора - БАУХ, която е професионална организация на експертите по човешки запаси, излезе със становище за улеснение на достъпа на бежанци от Украйна до пазара на труда в България. Нужни са обаче промени в законодателството с организации като Българската стартъп асоциация, както и с огромните български работодателски организации. Тези промени касаят жители на страни отвън Европейски Съюз. За момента украинските жители имат право на сезонна работа до 90 дни в границите на 1 година. 

Въпреки това, огромната част от бежанците от Украйна са образовани и имат специалности, които могат да бъдат бързо включени в пазара на труда. 

От БАУХ оповестиха, че имат подготвеност да активизират своите над 2000 членове - експерти в региона на ръководството на хора, с цел да помогне с експертен потенциал, подпомагане и организация за  по-бързото споразумяване на работните и правни въпроси за оставащите бежанци у нас. 

" Подготвяме цялостна информация с вакантни позиции с опция за реализация, както и услуги в региона на човешките запаси, които членовете на БАУХ могат да дават безплатно ", се споделя в мнението на организацията.

От работодателските организации считат, че в България могат да стартират работа незабавно най-малко 200  000 украински жители. В момента обаче преди всичко е подложен въпросът за споразумяване на статута на емигрант на всеки жител, решил да остане в страната за непрекъснато, с цел да има работни, правни и медицински права. 

Децата са с приоритет

Само един украински емигрант е изискал трите му деца да учат в Пловдив до този миг, само че това ще стане допустимо също, откакто фамилията получи статут на бежанци. Процедурата може да отнеме месеци. 

" Ако няма подобен статут на емигрант, нито може да ги запишем в просветителната система, нито да почнат работа, нито да получат някакви естествени грижи, с изключение на тези по настаняване да вземем за пример ", разяснява Стефан Стоянов, заместник-кмет на община Пловдив. Според него, би трябвало да се създадат доста съществени промени от страна на страната, с цел да може това да става в границите на седмица-десет дни. 

 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР