Две жени са завели дело срещу Apple с твърдение, че

...
Две жени са завели дело срещу Apple с твърдение, че
Коментари Харесай

Две жени съдят Apple заради незаконно проследяване с техни устройства

Две дами са завели дело против Apple с изказване, че предходните им сътрудници са употребявали устройствата AirTag на компанията, с цел да наблюдават местонахождението им, което е изложило сигурността им на риск. Колективният иск е подаден във федералния съд в Сан Франциско в понеделник от името на една жена от Тексас и друга от Ню Йорк. Все още не са ясни компенсациите, които желаят ищците.

Едната от дамите твърди, че някогашният ѝ другар е сложил AirTag - малко устройство за следене, предопределено да оказва помощ за намирането на изгубени движимости, под калника на гумата на колата ѝ.

Другата жена, посочена в желае като Джейн Доу, декларира, че някогашният ѝ брачен партньор, който я тормозел, сложил AirTag в раницата на детето ѝ, с цел да я следи.

Официален отговор от Apple към момента няма.

Технологичният колос пусна на пазара AirTag през 2021 година, като задачата на устройството е да оказва помощ на потребителите да намират предмети като ключове, портфейли, преносими компютри или даже коли. To дава на съвсем всеки обект дигитален отпечатък, допускащ намирането му посредством карта. Скоро след стартирането му на пазара обаче някои специалисти предизвестиха, че устройствата могат да се употребяват за следене на хора без тяхното единодушие.

Това не е първият случай, в който се твърди, че AirTags се употребяват за нежелано следене. През юни жена от Индиана е употребила такова устройство, с цел да наблюдава и в последна сметка да убие приятеля си поради хипотетична полова спекулация. Твърди се, че устройствата могат да бъдат употребявани и за кражба на коли.

За да отговори на рецензиите, по-рано тази година Apple добави повече защитни ограничения в AirTag. В обява в блога си от компанията обявиха, че са си партнирали с с публични групи и правоприлагащи органи, с цел да заложат спомагателни контроли, които да алармират при подозрения за нерегламентирано следене.

" Осъждаме по най-категоричен метод всякаква злонамерена приложимост на нашите артикули ", декларират от компанията, само че ищците са безапелационни, че защитните ограничения не оказват помощ изключително на жертвите. " Въпреки че Apple е вградила защитни ограничения в продукта си AirTag, те са извънредно незадоволителни и вършат малко, в случай че въобще вършат нещо, с цел да предизвестяват навреме лицата, в случай че са следени ", се споделя в желае.

„ AirTag е основано, с цел да оказва помощ на хората да намират персоналните си движимости, а не за следене. Нежеланото следене от дълго време е публичен проблем и ние взехме това драговолно при проектирането на AirTag. Ето за какво мрежата Find My е основана предвид на неприкосновеността на персоналния живот, употребява криптиране от край до край и ви предизвестява за нежелано следене. Надяваме се, че това ще сложи началото на наклонност в сектора, която ще накара и други компании да дават такива самодейни предизвестия в своите артикули “, дават отговор на собствен ред от компанията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР