Две големи сенки падат върху Хирошима, докато тече един от

...
Две големи сенки падат върху Хирошима, докато тече един от
Коментари Харесай

Геополитически шах: Ключовите ходове на Г-7 в играта с Китай и Русия

Две огромни сенки падат върху Хирошима, до момента в който тече един от най-важните стопански конгреси в света – срещата на върха на водачите на Групата на седемте (Г-7).

Сенките са на Китай и Русия, които даже не бяха поканени да вземат участие в събитието, отбелязва Reuters.

Според публични лица, този път на водачите на развитите стопански системи ще се наложи да преодолеят даже по-сериозните си разлики, с цел да показват единение против провокациите на Пекин и Москва.

Разногласията в Г-7 се обрисува да са най-значими точно във връзка с Китай, обявиха пред Reuters осведомени източници.

Според участниците в срещата, Китай съставлява опасност за международните вериги за доставки и икономическата сигурност. Същевременно, той към момента остава  мощен и значим търговски сътрудник.

Съединени американски щати, Япония, Германия, Обединеното кралство, Франция, Канада и Италия са тясно обвързани с Китай, втората по величина стопанска система в света и основна международна индустриална база и пазар, добавя Reuters.

Ключов въпрос е по какъв начин Г-7 ще се оправи със " съревнованието сред великите сили ", изяснява Нарушиге Мичишита, професор в Националния институт за политически проучвания (GRIPS) в Токио.

" Те би трябвало да обезпечат провокациите пред икономическата сигурност и също така, да се оправят със стремглавото развиване на технологиите. Всичко е част от съревнованието сред Съединени американски щати и Русия, и Съединени американски щати и Китай ", безапелационен е професорът.

Различията на международните сили във връзка с Китай бяха сложени в центъра на вниманието, откакто френският президент Еманюел Макрон посети Пекин предишния месец и прикани Европейския съюз да понижи зависимостта си от Съединените щати.

Високопоставен чиновник от администрацията на Съединени американски щати разяснява пред Reuters, че срещата на върха ще покаже, че водачите са обединени за общ метод към Китай, макар че това е " един от по-сложните въпроси " на форума.

Лидерите ще обсъдят и опасенията по отношение на потреблението на " икономическа насила " от Китай в връзките му с задграничните играчи на пазара, добавя организацията.

Все още обаче не е ясно какъв брой изострен бъде тонът, откакто някои членове на Г-7 остават скептично настроени към съглашение за надзор върху вложенията в азиатската мощ.

Макар че на априлската среща на външните министри на Г-7 беше приета " нуждата от взаимна работа с Китай по световните провокации " и беше още един апелът към Пекин да работи " като виновен член на интернационалната общественост ", нито ръководителите на групата по въпросите на климата, нито ръководителите на финансовите служби загатнаха директно Китай в своите официални съобщения.

Съединените щати са отпред в настояването за по-строг надзор върху вложенията, само че Германия е по-предпазлива, като се има поради огромната ѝ взаимозависимост от търговията с Пекин. Европейската икономическа мощ упорства да се ревизират вложенията в целеви области, а не навсякъде, обявиха високопоставени немски държавни чиновници, представени от Reuters.

Япония също е скептична във връзка с капиталовия надзор.

Високопоставени немски държавни източници оповестиха, че на срещата се чака да бъдат подписани и редица заявления по разнообразни въпроси, в това число за войната Украйна, за икономическата резистентност и сигурност, продоволствената сигурност и други.

" Бих определил тази среща на Г-7 като геополитическа, защото тя ще се заеме с голямата рецесия в региона на сигурността, каквато е съветската експанзия против Украйна ", съобщи представител на френското председателство.

" Но тя е геополитическа и поради напрежението сред Китай и Съединени американски щати, което се усилва. Трябва да уточним ясно какви са разпоредбите на играта, с цел да запазим потенциала си за интернационално съдействие ", добави служителят.

Лидерите на други страни, в това число Индия и Виетнам се чака да участват като наблюдаващи.

Г-7 се стреми да се сближи с членовете на " Глобалния юг ", с цел да се опълчи на ролята на Китай на международната сцена.

Лидерите възнамеряват да затегнат и глобите против Русия, като стъпките са ориентирани към енергетиката и износа, подпомагащи военните старания на Москва, оповестиха за Reuters длъжностни лица, директно осведомени с диалозите.

Новите стъпки ще бъдат ориентирани към заобикаляне на глобите с присъединяване на трети страни и ще целят да подкопаят бъдещото произвеждане на сила в Русия, като лимитират търговията, която подкрепя съветската войска.

По отношение на нашествието на Русия в Украйна има разлики в тактиката за това по какъв начин да се постави завършек на спора.

Съединени американски щати са срещу да се дискутират благоприятни условия на дипломатически път напред, до момента в който не видят по какъв начин ще се развие пролетната военна атака, обявиха публични лица, въпреки че европейските им съдружници желаят дипломатическо решение.

" От европейска позиция става въпрос за това сътрудниците на Украйна да създадат всичко допустимо, с цел да ускорят успеха ѝ ", съобщи европейски чиновник, като добави, че отговорът на Европа на провокациите от страна на Съединени американски щати и Китай също е значим.

" Трябва да се научим и да пазиме ползите си ", добави служителят.

Домакинът на събитието – Япония желае да изпрати ясно обръщение за смисъла на интернационалния, учреден на правила ред, обявиха публични лица. Токио е мощно смутен от вероятността дейностите на Русия против Украйна да насърчат дейностите на Китай против Тайван, добавя Reuters.

Междувременно, Китай и Украйна се договориха, че би трябвало да работят дружно и да се отнасят с взаимно почитание. Това обявиха от китайското министерство на външните работи, представени от Reuters.

Докато в Хирошима се организира срещата на върха на Г-7, специфичният делегат на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

" Китай постоянно е играл градивна роля за облекчение на филантропичната обстановка в Украйна по собствен личен метод и ще продължи да оказва помощ на Украйна в границите на своите благоприятни условия ", се споделя още в изказването на китайското външно министерство. Според известието, Китай поставя старания за преустановяване на сраженията и за възобновяване на мира допустимо най-скоро.

Същевременно, Киев резервира безапелационната си позиция, че няма да одобри каквото и да е предложение за завършек на войната, в случай че то значи загуба на територии или заледяване на спора, обявиха от украинското външно министерство.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР