Две години ходене по мъките, трошене на нерви и пари.

...
Две години ходене по мъките, трошене на нерви и пари.
Коментари Харесай

Поредната историческа къща в Пловдив е застрашена заради незаконен строеж

Две години вървене по тъгите, трошене на нерви и пари. Това претърпяват пловдивчанинът Иван Христов и фамилията му, тъй като желаят да реновират възрожденската си къща на ул. „ Кирил Нектариев “ 16 в Старинен Пловдив по легален път. В същото време съседите, на №14, безпардонно и нелегално построяват още един етаж на своята постройка. Христов описа за Plovdiv24.bg, че е алармирал всички вероятни институции, от които получава отговор, че дейностите в съседство на неговия парцел не се правят според закона, формирани са констативни протоколи и… толкоз.
Къщата на Иван Христов има статут на недвижима културна полезност от локално значение публично от 1998 година Снимки на красивата възрожденска постройка даже има на страници 24 и 25 на актуалните български интернационалните паспорти. Тя е била заявена с писмо на НИПК (б.а. – в този момент НИНКН) още през 1963 година, като документите е готова от арх. Вера Коларова. Това е архитектката, която дружно с археоложката Лилия Ботушарова вършат най-сериозните изследвания на Трихълмието.
В протокола, подписан от арх. Коларова, се отбелязва, че постройката е доста значим детайл от възрожденския отбор по ул. „ Кирил Некариев “ с необикновена планова скица. Състоянието й е положително и предлага да не се трансформират уличната фасада и архитектурно-обемните характерности и параметри. Отбелязва, че е позволена интервенция в плановата скица и минимална смяна на истинската субстанция.
В националния документален списък на НИНКН за нея се съхранява абстрактен план от 1964 година Половин век по-късно арх. Румяна Пройкова изготвя план за фасадно оформление и оцветяване на възрожденската постройка, предусещащ премахване на вредите по фасадите и дървесината. Изработването на работен организационен проект е утвърдено със заповед на кмета на регион „ Централен “, като категорично се показва, че визата и планът би трябвало да се съгласуват според Закон за устройство на територията и Закона за културното завещание и да се спазят характерните правила и нормативи към застроителния регулационен проект на старинната градска част на Пловдив.
Проблемът поражда през юли 2022 година, когато къщата до парцела на Христов е купена от нови притежатели. Веднага след закупуване на постройката те почнали съществена реорганизация, в началото вътрешна, а след това и външна, при която почнали разширение на втория етаж.
В истинския проект фасадата на въпросния втори етаж на новоремонтираната къща има отстъп от съвсем 3 метра от улицата. Вследствие на реконструкцията отстъпът е понижен на 1 метър. Нещо по-лошо – вследствие на градежа са се появили микропукнатини по фасадата на къщата на Христов, който изрича терзания по отношение на нарушение структурата й.
„ По този метод, от една страна се поврежда и скрива съвсем 2 метра от съществуващата фасада на личната ми постройка, която е недвижима културна полезност, респективно съставлява монумент на културата “ – споделя Иван Христов.
За строителните действия на къщата в съседство не е желано единодушието му, нито са му обявявани капиталово планове и позволение за градеж, което основава подозрение, че дейностите се правят без утвърдени планове, без позволение за градеж и без координиране от Министерството на културата. Изпраща сигнали до районна и окръжна прокуратура в Пловдив и до основния прокурор, само че магистратите отхвърлят да образуват досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение. Следват тъжби до Министерство на културата, РДНСК, община Пловдив.
Още първата инспекция от регион „ Централен “ удостоверява осъществяването на строително-ремонтни действия, без да има нужните строителни бумаги и че са противозаконни. В констативния протокол се споделя, че притежателят на постройката би трябвало да изготви капиталов план за интервенция в недвижимата културна полезност и да го внесе за координиране според Закона за културното завещание.
Повторна ревизия на обекта преди месец открива, че на обекта не се правят строително-монтажни действия и по тази причина е изискана информация от Инспектората за запазване на културното завещание дали са постъпили капиталови планове за противоречивия обект. Изрично се акцентира, че в случай че не са подхванати дейности, ще се пристъпи към формиране на административно произвеждане за унищожаване на противозаконното строителство.
В Министерство на културата няма импортирана документи за координиране на капиталов план за постройката на ул. „ Кирил Нектариев “ №14, заяви арх. Слави Славов от Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ на МК. След формалното идване на писмото от Министерство на културата в администрацията на „ Централен “, районният кмет може да започва процедурата по Закон за устройство на територията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР