Две европейски сделки на пазара на чипове се сблъскаха с

...
Две европейски сделки на пазара на чипове се сблъскаха с
Коментари Харесай

Войната за чипове между САЩ и Китай се пренася в Европа

Две европейски покупко-продажби на пазара на чипове се сблъскаха с проблеми поради връзки с Китай, което е знак за разпространяващата се угриженост измежду Запада, че азиатската страна има прекомерно огромен надзор върху сериозна инфраструктура, написа в собствен разбор CNN Business. Изданието засяга провалилото се придобиване на най-големия английски производител на полупроводници, пристигнало едвам няколко седмици след блокирането на друга продажба в Германия. И двете покупко-продажби бяха прекратени от съответните държавни управления поради опасения за националната сигурност и включват придобивания от китайски компании.

Британското държавно управление подреди на Nexperia – нидерландско дъщерно сдружение на записания в Шанхай производител на полупроводници Wingtech – да продаде най-малко 86% от своя дял в Newport Wafer Fab, повече от година откакто тя пое контрола над английското произвеждане. Това докара до митинг на чиновниците, които се притесняват, че това ще изложи на риск близо 600 работни места.

Междувременно в Германия Министерството на стопанската система забрани на Elmos Semiconductor – производител на чипове за автомобилната промишленост – да продаде фабриката си в град Дортмунд на Silex, шведско дъщерно сдружение на китайската Sai Microelectronics.

Решенията означават смяната към по-твърди позиции във връзка с китайските вложения в сериозни промишлености в Европа “, съобщи Сяоменг Лу, шеф по геотехнологии в Eurasia Group.

Тези вести обрисуват възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай на терена на полупроводниците. Двете проблематични покупко-продажби илюстрират и по какъв начин това опълчване усилва натиска върху Европа, защото законодателите все по-често би трябвало да държат китайския бизнес отвън основните браншове.
Нови огнища на напрежение
Според правните специалисти двете решения са знакови, защото в началото всяка от покупко-продажбите в действителност е била считана за законна.

По думите на Иън Джайлс – началник на отдела за антитръстови ограничения и конкуренция за Европа, Близкия изток и Азия в Norton Rose – казусът с Newport Wafer е „ първото приключено придобиване “, което би трябвало да бъде разтрогнато според Закона за националната сигурност и вложенията на Обединеното кралство, който влезе в действие през януари.

Миналата седмица от Nexperia обявиха, че са шокирани от решението и че държавното управление на Обединеното кралство е избрало да не влезе в логичен разговор и даже не е посетило обекта в Нюпорт. Компанията добави, че е предложила да избегне „ действия, предизвикващи евентуално безпокойствие и да даде на държавното управление на Обединеното кралство пряк надзор и присъединяване в ръководството на Нюпорт “ – обект в Южен Уелс.

Заводът създава силициеви пластини, които са основа за производството на компютърни чипове. Много от продуктите зареждат коли и здравно съоръжение. Nexperia уточни, че служащите ѝ в този момент са изправени пред нестабилно бъдеще.

В отворено писмо до държавното управление на Обединеното кралство предишния четвъртък, асоциацията на личния състав на Nexperia Newport съобщи, че е „ не е за поверие, че прехраната на чиновниците е била изложена на заплаха в навечерието на Коледа “.

Това явно е надълбоко политическо решение “, написа групата, отхвърляйки концепцията, че договорката ще подкопае английската сигурност.

„ Трябва да разберете разсъдъка и да отбраните нашите работни места, като позволите на Nexperia да резервира фабриката си в Нюпорт “, допълват те.

Случаят с Elmos Semiconductor е сходен. Първоначално немските управляващи показват, че ще издадат условно зелена светлина и даже споделят план за утвърждение след натоварен обзор, траял към 10 месеца, се споделя в изказване на компанията след правосъдното предписание.

По думите на Тим Шапер – началник на отдела за антитръстови правила и конкуренция за Германия в Norton Rose – държавната интервенция също е забележителна, като се има поради, че „ технологията на Elmos се счита за много остаряла и се твърди, че не е от огромно индустриално значение “.

„ Транзакцията се трансформира в играчка на обществен спор по отношение на придобиването на дялове от китайски вложители в основни немски технологии “, сподели той.

Александър Рин – основан в Мюнхен началник на европейската антитръстова процедура на интернационалната правна компания Milbank – разяснява, че е допустимо регулаторите да са били загрижени за приключването на техническо ноу-хау. „ Elmos е известна с това, че създава чипове за автомобилния бранш, който е главната промишленост на Германия и гордостта на страната “, показва той.
Разрастващ се спор
Чиповете се трансфораха в буфера, който поема възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Вашингтон разгласи дефицита на полупроводници за проблем на националната сигурност и акцентира значимостта на запазването на конкурентоспособността на страната в региона на модерните технологии. Това докара до въвеждане на възбрана за експорт на високопроизводителни чипове към Китай за водещи производители като Nvidia и AMD.

Два месеца по-късно администрацията на Байдън показа широкообхватен проект за надзор върху износа, който ограничи в това число опцията американски жители или притежатели на „ зелена карта “ от Съединени американски щати да оказват поддръжка за създаването или производството на чипове в Китай.

Натискът продължава да пораства. В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Запада „ да не основава нови зависимости “ от Китай. Говорейки на парламентарната асамблея на Алианса в Мадрид, той съобщи, че се следят „ възходящи китайски старания “ за управление на западната сериозна инфраструктура, вериги на доставки и основни промишлени браншове.

Не можем да дадем на властническите режими никакъв късмет да се възползват от нашата накърнимост и да ни подкопаят “, сподели той.

Китай се отдръпна от разглеждането на двата европейски случая с полупроводници.

„ Ние твърдо се противопоставяме на хода на Обединеното кралство и призоваваме Обединеното кралство да зачита законните права и ползи на китайските компании и да обезпечи почтена, обективна и недискриминационна бизнес среда “, сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нинг на брифинг предишния петък, когато го попитаха за случая с Newport Wafer.

Обединеното кралство преувеличи концепцията за национална сигурност и злоупотреби с държавната власт “, добави той.

На конференция по-ранот този месец Джао Лиджиан, също представител на китайското външно министерство, прикани Германия и други страни да се „ въздържат от политизиране на естественото икономическо и комерсиално съдействие “, без да засяга съответно Elmos.

Тази година Германия прояви по-голямо внимание към китайските купувачи. Миналия месец предлагането на китайския държавен корабен колос Cosco за дял в оператор на пристанищен терминал в Хамбург провокира сходни несъгласия. Под натиска на някои членове на държавното управление по-късно размерът на инвестицията бе стеснен.
Следващото полесражение
Ако двете наранени компании решат да заведат каузи поради преустановяването на техните придобивания, това сигурно ще се трансформира в борба за години напред. Както Англия, по този начин и Германия неотдавна прибавиха нови правила към своите законодателства, които уголемяват държавния контрол върху сходни решения, което прави резултатите от вероятно дело още по-трудно предвидими. Промяна в разпоредбите за директните задгранични вложения в Германия от 2020 година постановява, че държавното управление може да се намесва в бъдещи покупко-продажби, „ в случай че има възможност за нарушение на публичния ред и сигурност “.

На други места вниманието се насочва към Нидерландия. Тамошното държавно управление сега е изправено пред напън от Съединените щати да ограничи износа за Китай, изключително от ASML, производител на полупроводниково съоръжение, който има преобладаваща позиция на пазара на литографски машини. 

Това ще стане идващият проблем “, прогнозира Лу от Eurasia Group.

Нидерландия даде да се разбере, че ще образува лична позиция. Попитан за казуса този месец, министърът на външната търговия Лийзе Шрайнемахер сподели, че страната „ няма да копира едно към едно експортните ограничавания на Съединени американски щати за Китай “.

„ Ние вършим лична оценка “, сподели тя в изявление за вестник NRC.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинкриза с чипове цех за чипове полупроводници Съединени американски щати и Китай Европа ПоследниНай-четениИнфраструктура 40 Шишков предлага тунелът под Петрохан да се даде на концесия Индустрии 44 Войната за чипове сред Съединени американски щати и Китай се придвижва в Европа Политика 196 Парламентът утвърди покупката на още 8 американски изтребителя Екология 72 Greenliner – „ зелените “ полети, които могат да трансформират авиацията Крипто 11494 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Любопитно 7646 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6202 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5866 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Всички новини13:54 Политика 44 Парламентът утвърди покупката на още 8 американски изтребителяОще от ИндустрииВиж всички50 години опит отварят пътя на България в промишленост за €330 млрд.Обявиха финалистите в Effie Awards България 2022Драстично стесняване на рекламните бюджети би било грешкаПроизводителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулации Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР