Двамата главни метеоролози в Унгария бяха уволнени заради погрешна прогноза

...
Двамата главни метеоролози в Унгария бяха уволнени заради погрешна прогноза
Коментари Харесай

Уволниха двамата главни метеоролози в Унгария заради погрешна прогноза

Двамата основни метеоролози в Унгария бяха уволнени поради неправилна прогноза за времето, която провокира политически безредици.

Страната бе подготвила за събота огромно шоу с фойерверки за националния си празник, което бе определяно като „ най-голямото в Европа “.

Седем часа преди началото му обаче държавното управление отсрочи събитието, базирайки се на прогнозата за рискови метеорологични условия.

Времето обаче остава умерено в унгарската столица, което докара до уволненията на ръководителя на Националната метеорологична работа и нейния заместител.

Организаторите бяха подготвили изстрелването на към 40 000 фойерверки от 240 места по 5-километров сектор от река Дунав в Будапеща. Шоуто за празника на страната нормално е следено от близо 2 милиона души.

Правителството отсрочи събитието със седмица поради предизвестията за рискови метеорологични условия.

Бурята, която бяха планували от Националната метеорологична работа, обаче трансформира посоката си и визира елементи от източна Унгария, пропускайки изцяло столицата.

От службата разгласиха опрощение на страницата си във Фейсбук, обяснявайки, че се е стигнало до " минимум евентуалното развиване " и че несигурността е част от прогнозите за времето.

Оказва се обаче, че към този момент било прекомерно късно.

В понеделник министърът по нововъведенията Ласло Палкович уволни шефовете на метеорологичната работа.

Реакциите в Унгария бяха смесени.

Близо 100 000 души бяха подписали петиция, в която се приканва за анулация на фойерверките по време на война в прилежаща Украйна и икономическите усложнения вкъщи.

Поддръжниците на държавното управление обаче бяха ядосани от хипотетичната несръчност на синоптиците и се надяват, че събитието ще се състои в събота, осведоми BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР